2017. március 3., péntek

Székelykapuk régen és ma

magyar építészet, Székelyföld, könyv, Székely Nemzeti Múzeum, Balassa M. Iván, székelykapu
Balassa M. Iván: Székelykapuk
régen és ma — Forrás: SZNM

„Székelykapuk régen és ma” címmel gyönyörű könyvet jelentetett meg a Székely Nemzeti Múzeum. A szerző, Balassa M. Iván, a magyar építészeti szakirodalom egyik legjelesebb ismerője és régi barátja környékünknek.


A gyönyörű képanyagot tartalmazó könyv igazi kultúrtörténeti csemege. Áttekintésével megtudhatjuk, hogy a székelykapuval rokon kaputípus nagyon régi gyökerű építészeti alkotás.

Már az 1493-ban keletkezett Schedel Világkrónikájában feltűnnek olyan kapuábrázolások, amelyek kísértetiesen hasonlítanak a mi kapuinkra.

A könyv a legrégibb fennmaradt 1673-as mikházi kaputól a közelmúltban készült darabokig áttekinti a székelykapuk területi variánsait, ismerteti a legfontosabb készítőit. Széles áttekintést láthatunk arról, milyen párhuzamai vannak a más népek körében, de megtudhatjuk azt is, mi teszi székellyé a mi példányainkat.

A könyv bemutatója egy székelykapukról szóló konferencia keretében, pénteken este, 8 óra 20 perckor lesz a Székely Nemzeti Múzeumban.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Székely Nemzeti Múzeum