2017. március 22., szerda

Románok is vannak a londoni támadás sérültjei között

Két román állampolgár is van a londoni támadás sérültjei között — jelentette be a román külügyminisztérium. A sérülteket kórházba szállították.


London, londoni merénylet, londoni terrortámadás, terrorizmus, Scotland Yard, Westminster-híd
Négyen meghaltak és legalább húszan súlyosan megsérültek a merényletben — Fotó: Matt Dunham/AP/MTI
„A román külügyminisztérium együttérzését fejezi ki a brit néppel” — írják még a közleményben.

A londoni román nagykövetség követi az eseményeket és készen áll, hogy igény esetén konzuli segítséget nyújtson.

A külügy szerint a román állampolgárok a londoni nagykövetség következő telefonszámain kérhetnek konzuli segítséget: +44 20 76027328; +44 20 76029833; +44 20 76036694; +44 20 76025193.

Klaus Iohannis államfő Twitter-üzenetben fejezte ki együttérzését a „borzalmas” londoni támadás áldozatainak hozzátartozóival, illetve a sérültekkel, köztük a két román állampolgárral.

Nem tudni magyar érintettről


A Külgazdasági és Külügyminisztérium nem tud arról, hogy magyar állampolgárok is érintettek lennének a szerdai londoni merényletben.

A londoni magyar nagykövetség telefonszáma: 00 44 20 7201 3440.

Scotland Yard: öten meghaltak és legalább negyvenen súlyosan megsérültek


Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese szerda esti sajtótájékoztatóján elmondta: a halálos áldozatok között van egy rendőr, akit a támadó a parlament épületénél megkéselt. A merénylőt a parlamentnél járőröző rendőrök lelőtték. A támadón és a halálra szúrt rendőrön kívül három civil halt meg.

London, londoni merénylet, londoni terrortámadás, terrorizmus, Scotland Yard, Westminster-híd
Támadás közben megsérült járókelőt látnak el a brit parlament épületének közelében a Westminster-hídon 2017. március 22-én, London belvárosában — Fotó: Toby Melville/REUTERS
A főparancsnok-helyettes szerint a rendőrség jelenleg abból a feltételezésből indul ki, hogy egy merénylő volt. Személyazonosságáról a hatóságok egyelőre semmit nem közöltek.

A merénylő a brit parlament melletti Westminster-hídon először a gyalogosok közé hajtott, majd járművével a parlament híres óratornya, a Big Ben mellett a híd korlátjának ütközött.

Ezután megpróbált bejutni a parlament épületébe, és eközben megkéselte a parlament kapuját őrző járőrosztag egy tagját, aki a helyszínen meghalt.

Az egyik sérültet a Temzéből mentették ki; ő valószínűleg a gyalogosokat gázoló autó elől menekülve ugrott a folyóba.

A szerdai londoni merénylet után a francia miniszterelnök közölte, hogy a sérültek között francia iskolás gyermekek is vannak.

A parlamenttel szemközt lévő St. Thomas kórház orvosai a médiának arról számoltak be, hogy a sérültek közül többnek az állapota válságos.

Theresa May miniszterelnök a támadás idején a parlament épületében tartózkodott, de a Scotland Yard egyik terrorelhárító egységének kíséretében, szolgálati járművével visszatért a közeli Downing Streetre. May szerda estére összehívta a kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportját (COBRA).

A szerdai támadás a legsúlyosabb terrorcselekmény Londonban azóta, hogy 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 ember megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Agerpres/MTI