2017. március 18., szombat

Rendkívül kínosra sikeredett a Trump-Merkel találkozó

Az amerikai elnök pénteken a washingtoni Fehér Házban tartott közös sajtóértekezleten azt mondta a német kancellárnak, hogy „mindkettőnket lehallgattak”.


Angela Merkel, Donald Trump, Washington, amerikai-német tárgyalások
Angela Merkel német kancellár és Donald Trump amerikai elnök az Ovális Irodában — Fotó: Jim Bourg/REUTERS
A kancellár láthatóan elképedten nézett az elnökre, aki hozzátette: „legalább van valami közös bennünk”.

Trump arra utalt, hogy az előző elnök, Barack Obama adminisztrációja bizonyítottan lehallgattatta Merkelt, miként — mint pár nappal ezelőtt állította — a tavalyi elnökválasztási kampány idején Obama őt és kampánycsapatát is figyeltette a New York-i Trump-toronyban.

A rövid sajtótájékoztatón az egyik újságíró tette fel a kérdést Trumpnak: mit szól ahhoz, hogy a republikánusokhoz közel álló Fox televízióban az egyik kommentátor arról értekezett, hogy Obama a brit elektronikus figyelő szolgálat (GCHQ) segítségével lehallgattatta őt. A brit kormány tiltakozását fejezte ki, s a Fehér Ház ígéretet tett, hogy ilyesféle állítás többet nem hangzik el amerikai hivatalos részről. Az újságíró kérdésére válaszoló Trump a Fox televízióhoz irányította válaszért a kérdezőt, ám Merkel kancellárhoz fordulva azt mondta: „mindkettőnket lehallgattak, legalább van valami közös bennünk”. Merkel nem reagált Trump megjegyzésére.

Amikor például az egyik német újságírónő arról faggatta Trumpot, hogy miért folytat bezárkózó politikát, az elnök ujjal rámutatott a kérdezőre, s mielőtt válaszolt volna neki, hangosan megjegyezte: „na, még egy baráti újságíró!”. Majd leszögezte: már a kérdés megfogalmazása is jelzi, hogy hamis híreket terjesztenek róla. Trump elnök hangsúlyozta: ő nem a bezárkózó politika híve, hanem a tisztességes kereskedelempolitikáé.

Meglepte az elnök a kancellárt az Ovális Irodában is


Angela Merkel, Donald Trump, Washington, amerikai-német tárgyalások
Donald Trump amerikai elnök köszönti Angela Merkel német kancellárt a Fehér Házban — Fotó: Jim Bourg/REUTERS
Amikor ugyanis a megbeszélések után pár percre beengedték fotózni a sajtómunkásokat, hiába kérlelték Trumpot, hogy a fotó kedvéért fogjon kezet Merkel kancellárral, az Egyesült Államok elnöke némi grimaszolás közepette elengedte a füle mellett a kérést, és meg sem moccant. A jelenetet Angela Merkel feszengő mosolya kísérte. A két vezető politikus egyébként Merkel Fehér Házba érkezésekor kezet fogott egymással (fotó).


A pénteki amerikai-német tárgyalásokat, illetve a közös sajtókonferenciát elemző szakértők az amerikai sajtóban nem kevés teret szenteltek — a megbeszélések tartalmi kérdései mellett — a két politikus eltérő stílusának és testbeszédének is. Megfigyelők szerint mindannyiszor Merkel mutatott meglepetést, Trump nem.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI