2017. március 8., szerda

Ponta: Románia csatlakozzon a V4-ekhez

A volt román miniszterelnök szerint Sorin Grindeanu kormányfő egy olyan „egységes Európát” támogat, amely már nem létezik, Klaus Iohannis államelnök pedig „a Berlinből érkező fax” szerint szavaz.


Románia, Európai Unió, V4, visegrádi négyek, Victor Ponta
Victor Ponta - kritikusból rajongó — Fotó: Marius Dumbrăveanu/Mediafax
Ponta szerint Romániának csak az jelenthet kiutat, ha csatlakozik a Visegrádi csoporthoz (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország).
Úgy értelmeztem, hogy Grindeanu úr az egységes Európát támogatja, amely már nem létezik. Én, Victor Ponta képviselő magánszemélyként kérvényezném, hogy csatlakozhassunk a Visegrádi csoport országaihoz. Nem hiszem, hogy lenne más esélyünk, mint egy oldalon állni a szomszédos országokkal, akiknek van némi méltóságuk és bátorságuk. Ha folyton térden állunk, és Iohannis úr a Berlinből érkező fax alapján szavaz, csak vesztegetjük az időt” — nyilatkozta Ponta.
A (még egyelőre) szociáldemokrata képviselő szerint Romániában minden Európa jövőjéről folytatott tárgyalás fölösleges, hiszen Iohannis amúgy is mindig úgy szavaz az Európai Tanácsban, ahogy Németország elvárja.
Ezek a mesék, hogy mindenki az egységes Európát támogatja, ostobaságok. Az egységes Európa megszűnik létezni. Románia egyetlen esélye az lenne, hogy csatlakozzon a Visegrádi csoporthoz, de nem fogunk csatlakozni, mert félősek vagyunk, gyávák vagyunk és gyávák a vezetőink” — tette hozzá Victor Ponta.

Ponta — akinek miniszterelnöki mandátuma idején több évtizedes mélypontra süllyedt a magyar-román viszony — most több jelét is adta annak, hogy méltányolja a budapesti kormány politikáját


Legutóbb hétfőn, amikor terjedelmes Facebook-bejegyzésben gratulált Orbán Viktornak, amiért az Európai Bizottság jóváhagyta a paksi atomerőmű bővítésének állami támogatását és így Magyarország olcsó energiát termelhet.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres