2017. március 28., kedd

Pénzügyi zsonglőrködés román módra

Csökkenő bevételek mellett a GDP arányában 0,05 százalékos többlettel zárta a román államháztartás az idei első két hónapot; a tavalyi azonos időszakban 0,10 százalék volt a GDP-arányos többlet.


költségvetés, államháztartási hiány, Románia, Grindeanu-kormány, gazdaság, GDP
Sorin Grindeanu román miniszterelnök — Forrás: gov.ro
A román államháztartás bevételei 34,9 milliárd lejt értek el, ami 1,4 százalékkal alacsonyabb 2016 első két havához mérten.

A román kormány az idei költségvetésben 14 százalékkal magasabb bevételt tervezett.

A bevételek csökkenését főként az általános forgalmi adóból (áfa) származó jövedelmek csaknem 16 százalékos visszaesése okozta, de a jövedéki adóból is 5,3 százalékkal kevesebb gyűlt az államkasszába. Romániában tavaly óta két lépésben csökkentették az áfát 24 százalékról 19 százalékra. A pénzügyminisztérium szerint az adatokban még a tavalyi, 4 százalékpontos áfacsökkentés is érezteti hatását.

A kiadások 0,3 százalékkal mérséklődtek. A személyi kiadások 13,3 százalékkal, a szociális kiadások 9,4 százalékkal nőttek, ugyanakkor az eszköz- és szolgáltatás-beszerzésre 5,1 százalékkal kevesebbet költöttek. Beruházásokra a GDP 0,11 százalékát, 870 millió lejt fordítottak.

A Nemzetközi Valutaalap március közepén figyelmeztette a román kormányt, hogy az államháztartási hiány elérheti a GDP 3,7 százalékát, ha nem változtat a költségvetés szerkezetén. Az Európai Bizottság is 3,6 százalékos deficitet vetített előre, miközben a román kormány 2,98 százalékos államháztartási hiányt.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI