2017. március 8., szerda

A nem az NEEEM! — A nők elleni erőszak ellen kampányol az RMDSZ Nőszervezete

Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom (NEEEM!) címmel tájékoztatási kampányt indított az RMDSZ nőszervezete.


NEEEM, RMDSZ nőszervezet, nők elleni erőszak, családon belüli erőszak, szexuális erőszak, szexuális zaklatás,
Forrás: RMDSZ Nőszervezet
A szervezet honlapján közzétett felhívás szerint az RMDSZ nőszervezete a nemzetközi nőnap alkalmából idén lemond a virágról, ehelyett az erdélyi magyar társadalomban sajnos még tabutémaként kezelt nők elleni erőszakra hívja fel a figyelmet, és „csak” annyit vár el mindannyiunktól, hogy váltsuk meg a világot.

A kampánya célja tájékoztatni egy létező és súlyos társadalmi jelenségről, hosszú távon pedig a szükséges törvénymódosítások és tudatosítás által mentalitás-váltást kieszközölni.

A felhívás rámutat: a téma aktualitását — azon túlmenően, hogy 2017 a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelem európai éve — az elriasztó számok indokolják.


Hivatalos adatok szerint:
  • Romániában minden 30. másodpercben megvernek egy nőt;
  • Európában átlagosan minden harmadik nőt élete során ért fizikai és/vagy szexuális bántalmazás;
  • Minden második nőt (55%) ért már szexuális zaklatás;
  • Minden tizedik nőt zaklatták szexuálisan új technológiai eszközökön keresztül;
  • Húsz nőből egyet megerőszakoltak.

Romániában a nők ellen elkövetett bűncselekmények között egyértelműen a családon belüli erőszak a leggyakoribb halálozási ok, évente több mint 200 nő válik a családon belüli erőszak halálos áldozatává.
Az RMDSZ nőszervezete most vélte elérkezettnek a pillanatot, hogy az erdélyi magyar nők számos más problémája mellett, mint a gender gap vagy akár a politikai képviselet hiánya, a nemzetközi figyelmet is kihasználva, ezt a kérdéskört is előtérbe helyezze. A NEEEM! kampány keretén belül az idei év során számos olyan figyelemfelkeltő akcióra, konzultációra és tájékoztató tevékenységre kerít sort, amelyek ha nem is egyik napról a másikra, de hosszú távon hozzájárulnak a nők elleni erőszak mértékének csökkentéséhez. Továbbá, annak tudatában, hogy azok a megoldások, melyeket az állam kínál, nem elegendőek, nem nyújtanak sem azonnali, sem hosszú távú biztonságot és perspektívát az áldozatoknak, a nőszervezet olyan törvénymódosítási kezdeményezéseken dolgozik, amelyek révén az államot képviselő intézmények mielőbb megoldják az áldozatok biztonságának szavatolását, a bántalmazók megbüntetését és/vagy rehabilitációját” — olvasható a Nőszervezet felhívásában.

A kampány mozzanatai az RMDSZ nőszervezet honlapján és Facebook-oldalán követhetőek. Íme a kampány első videóanyaga: 
A kezdeményezők szívesen fogadnak bármilyen olyan ötletet, kezdeményezést, amely hozzá tud járulni a minél szélesebb körű figyelemfelkeltéshez.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Közlemény