2017. március 1., szerda

Megszületett a végleges döntés a budapesti olimpiai pályázat ügyében

Visszavonja a 2024-es nyári olimpia és paralimpia megrendezésére beadott pályázatát Budapest — döntött szerdai rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés.


budapesti olimpiai pályázat, Olimpia 2024, fővárosi közgyűlés, Budapest, Magyar Olimpiai Bizottság,
A 2024. évi nyári olimpia és paralimpia pályázat visszavonásáról szóló szavazás eredménye — Fotó: Máthé Zoltán/MTI
A testület 22 „igen”, 6 „nem” szavazat ellenében döntött arról, hogy hatályon kívül helyezi a tavalyi közgyűlési határozatot és a Magyar Olimpiai Bizottsággal közösen visszavonja a olimpiai pályázatát.

A Fővárosi Közgyűlés felkérte a főpolgármestert, hogy:

  • a döntésről a MOB elnökével közösen értesítse a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot;

  • a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. jogutód nélküli megszüntetésének megkezdése érdekében szükséges döntési javaslatokat készítse elő és azokat terjessze a Fővárosi Közgyűlés elé.

Február 22-én a Magyarország Kormánya megállapította, hogy a pályázat benyújtásakor még meglévő politikai egység felbomlott, és mivel „sikeres pályázatra csak akkor van esély, ha a pályázat és így a budapesti olimpia ügyében politikai konszenzus van”, a kormány határozatával felkérte a Fővárosi Közgyűlést és a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, hogy az olimpia megrendezésére vonatkozó pályázatot vonja vissza.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI