2017. március 24., péntek

Megbukott a TrumpCare

Az amerikai kormányzat visszavonja az új egészségbiztosítási törvény tervezetét a képviselőházi szavazásról — jelentette be Paul Ryan házelnök pénteken Washingtonban egy sajtótájékoztatón.


ObamaCare, TrumpCare, Donald Trump, Paul Ryan, egészségbiztosítás, Barack Obama, American Health Care Act
Donald Trump — Forrás: Carlos Barria/REUTERS
A házelnök közölte: Donald Trump beleegyezését adta a törvénytervezet visszavonásához. De a történetnek még nincs vége — szögezte le Paul Ryan.

„A kormányzás fájdalommal jár, és ma a fájdalom napja van. Közel kerültünk a szavazáshoz, de végül nem sikerült” — fogalmazott nyilatkozatában a házelnök.

A republikánus politikus kifejtette, közel álltak a törvénytervezet megszavazásához, de végül nem sikerült, mert nem sikerült egyetértésre jutni a republikánus törvényhozók között.

Ryan a magát Szabadság Caucusnak nevező, keményvonalas republikánus képviselőkből álló laza csoportosulást említette, mint amellyel nem sikerült egyezségre jutni, és mint elmondta, a csoport vezetője közölte is vele, hogy ők nem szavazzák meg az új egészségbiztosítási törvény tervezetét, mert túl „puhának” tartják.

ObamaCare, TrumpCare, Donald Trump, Paul Ryan, egészségbiztosítás, American Health Care Act
Paul Ryan — Jonathan Ernst/REUTERS
Így az ObamaCare — az előző elnök, Barack Obama által elfogadtatott egészségbiztosítási törvény — a belátható jövőben érvényben marad, s a neheze még csak most jön - állapította meg Ryan, arra célozva, hogy a republikánus álláspont szerint az ObamaCare összeomlóban van. A házelnök leszögezte: megítélése szerint az ObamaCare olyan „selejtes”, hogy nehezen tartja elképzelhetőnek a módosítását, korrekcióját.

A házelnök közölte azt is, hogy Trump elnök egyetértett a törvényjavaslat visszavonásával, s a Fehér Ház a közeljövőben az adóreformra összpontosít.

A törvényjavaslat visszavonásáról szóló bejelentés után a képviselőház demokrata párti frakciójának vezetői rögtönzött sajtóértekezletet tartottak. Ezen Nancy Pelosi, a frakció vezetője nagy napnak nevezte a péntekit, s megjegyezte, hogy a törvényjavaslat visszavonása „az amerikai nép győzelme” volt.

Megszólalt a Fehér Házban Donald Trump is. Az elnök hangsúlyozta, hogy „nagyon közel álltunk” az egészségbiztosítási törvény megszavazásához. Trump csalódottnak és kissé meglepődöttnek mondta magát, majd hozzátette, hogy a lecserélni kívánt ObamaCare rövid időn belül szétrobban.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI