2017. március 16., csütörtök

Ma van a magyar zászló és címer napja

A magyar Országgyűlés 2014. december 16-án minősítette március 16-át a magyar zászló és címer napjává.


1848-49-es forradalom és szabadságharc, kulturális örökség, magyar címer, magyar zászló, Magyarország, magyarság, történelem
Magyar zászló a kézdivásárhelyi március 15-i ünnepségen — Fotó: Vadim Ghirda/AP/MTI
A képviselők javaslatuk indoklásában kifejtették: a magyar nemzet összetartozását, a magyar nemzeti függetlenséget kifejező piros-fehér-zöld zászló, valamint címer a nemzeti kulturális örökség része, tiszteletük az intézmények, a szervezetek és a magyar nemzet polgárainak közös felelőssége.

A magyar zászló és címer napjának eredetileg március 23-át, az 1848-as XXI. törvénycikk elfogadásának napját javasolták, arra emlékezve, hogy a 166 évvel korábban született jogszabály tette kötelezővé nyilvános ünnepek alkalmával az összes közintézmény és magyar hajó esetében a nemzeti lobogó és az ország címerének használatát.

A dátumot később március 16-ra módosították tekintettel arra, hogy az eredetileg javasolt nap immár nyolc éve a magyar-lengyel barátság napja, a nemzeti zászlónak és címernek pedig indokolt lenne önálló napot kijelölni.

A magyar zászló és címer napja alkalmat ad az oktatási, tudományos és kulturális intézményeknek, a médiának, civil szervezeteknek, közösségeknek nemzeti jelképeinkhez kapcsolódó hagyományaink, irántuk érzett megbecsülésünk kinyilvánítására.

Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
 ____________________________________ mágneses építőkockák