2017. március 15., szerda

Március 15. hivatalos ünneppé nyilvánítását kéri az RMDSZ

A szövetség honatyái törvénytervezetet iktattak be szerdán arra vonatkozóan, hogy hivatalos ünneppé nyilvánítsák március 15-öt Romániában.


Március 15, Románia, RMDSZ, romániai magyarság, kisebbségi jogok
A háromszéki és sepsiszentgyörgyi önkormányzatok dolgozói 2011-óta szabadnapot kapnak a Magyar Nemzeti Ünnepen — Fotó: Kovács Zsolt/Sláger Rádió
Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciója által jegyzett tervezet szerint hivatalos munkaszüneti nap lenne az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepe.

A törvénykezdeményezés előírná:

  • igény szerint, a magyar közösség tagjai szabadnapot vehetnének ki, amennyiben részt vesznek az ünnep alkalmából szervezett eseményeken;

  • március 15-én a helyi és megyei önkormányzatok megemlékező eseményeket szervezhetnek ott, ahol magyar közösségek élnek; a finanszírozást helyi és megyei költségvetésből támogatnák;

  • a közszolgálati televízió és rádió különkiadású műsorokban tűzze műsorra a megemlékezéseket.

A törvénytervezet először a szenátusba kerül, ahol a szakbizottságokban, majd a plénum előtt megvitatják. Ezt követően a tervezetről a képviselőház plénuma szavaz döntő házként a szakbizottsági vitákat követően.
Március 15. a romániai magyar közösség számára örök értékű üzenettel bír. Ez a mi kisebbségi jogainkért és szabadságunkért vívott örökös küzdelmünk szimbóluma. Éppen ezért azt akarjuk, hogy az állam hivatalosan is ismerje el nemzeti ünnepünket. Legyen március 15. hivatalosan is minden magyar ünnepe!” — jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök azt követően, hogy a RMDSZ szerdán reggel beiktatta törvénytervezetet.
Kelemen rámutatott: 2017-ben a forradalom ünnepe az erdélyi magyarok számára a jogaikért és szabadságukért folytatott harc egyik fontos pillanata.
Ahol nincs jogállam, ott nincs szabadság. Az a közösség, amelynek vezetőit félreállítják, amelynek iskolái ellen lejárató kampányt folytatnak, nem szabad. Az a közösség, amelyet megfosztanak jogaitól, előbb-utóbb eléri béketűrésének határát, és küzdeni fog. Ezt kell tennünk nekünk is. Ha meghátrálunk, eltipornak. Küzdenünk kell céljainkért, ki kell állnunk egymásért, ki kell állnunk önmagunkért” — hangsúlyozta a politikus.
Kelemen Hunor szerint a magyar közösség célja 2017-ben is ugyanaz, az akadályok viszont változnak. Az RMDSZ-nek ezekhez kell alkalmazkodni, ezekhez kell igazítania eszközeit és törekvéseit.

Az erdélyi magyarok 12 pontja


Az RMDSZ március 15. alkalmából megfogalmazta legfontosabb törekvéseit. Ezek között nem szerepel az autonómia. A kiáltvány szövege ITT olvasható.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Közlemény