2017. március 13., hétfő

„Lefejeznék” a korrupcióellenes intézményeket Romániában

Laura Codruța Kövesi korrupcióellenes főügyész és Augustin Lazăr legfőbb ügyész tevékenységének „kiértékelésére” készül a román igazságügyi miniszter.


DNA, Laura Codruța Kövesi, OUG 13, Tudorel Toader, Augustin Lazăr, CCR, alkotmánybíróság,
Tudorel Toader, az önjelölt „kalóz” — Forrás: gov.ro
Tudorel Toader tárcavezető a két intézményvezető lemondását sem zárta ki, miután egy alkotmánybírósági határozat megállapította: a korrupcióellenes ügyészség túllépte hatáskörét.

A miniszter újságírói felvetésére nem adott egyértelmű választ arra, hogy kezdeményezni fogja-e a két ügyészségi vezető leváltását, a kiértékelést előrevetítő válaszát azonban a média úgy értelmezte, hogy indokoltnak tartaná lemondásukat.

Toader azonban arra is utalt, hogy az országról igazságügyi országjelentéseket készítő, és korrupcióellenes harcát bátorító Európai Unió feltehetően nem nézné jó szemmel a két ügyészségi vezető leváltását, ezért a maga részéről csak szakmai és vezetői munkájuk alapos kiértékelése után akar bármilyen döntést hozni.
  • A miniszter szavaira reagálva Augustin Lazăr legfőbb ügyész hétfőn közölte, hogy nem mond le;
  • Laura Codruța Kövesi, korrupcióellenes főügyész még nem nyilatkozott a kérdésben;
  • Az igazságügyi miniszter hétfőn egy újabb nyilatkozatában azt állította: nem akarta sugalmazni a vádhatósági vezetőknek, hogy mondjanak le.

A kormánykoalíció több meghatározó politikusa, de a Traian Băsescu volt államfő által alapított ellenzéki Népi Mozgalom Párt vezetői is Kövesi lemondását, vagy menesztését sürgetik, amióta az alkotmánybíróság a DNA ellen ítélt.


A testület megállapította: a vádhatóság visszaélt hatalmával, és túllépte alkotmányos hatáskörét, amikor a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő, országos tiltakozási hullámot kiváltó kormányrendelet ügyében büntetőjogi vizsgálatot indított a kormány tagjai ellen.

A pénteken közzétett alkotmánybírósági indoklás kimondja:
  • a sürgősségi kormányrendeletek időszerűségének megítélése kizárólag a törvényalkotó hatáskörébe tartozik, és az ilyen rendeleteket csak a parlament bírálhatja felül;
  • a kormányrendelet elfogadása nem eshet a büntetőjog hatálya alá, a bűnvádi eljárás elindításával pedig az ügyész megsértette a hatalmi ágak szétválasztásának elvét.

A korrupcióellenes ügyészség már február végén átadta az ügyet a legfőbb ügyészségnek, miután megállapította, hogy a korrupció bűncselekménye nem áll fenn, és azt javasolta, hogy bűnpártolás, iratok megsemmisítése, csalás és szándékos félretájékoztatás gyanújával folytatódjon a vizsgálat. A legfőbb ügyészség még nem nyilatkozott, hogy az alkotmánybírósági döntés után folytja-e a bűnvádi eljárást.

Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
 ____________________________________ mágneses építőkockák
Forrás: MTI