2017. március 31., péntek

Két közleményben szólt vissza Orbánnak a CEU

A Közép-európai Egyetem két közleményben reagált a magyar kormányfőknek a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában tett kijelentéseire.


Forrás: Facebook/Central European University
A péntek reggeli rádióinterjúban Orbán Viktor „Soros-egyetem”-nek nevezte az intézményt, és egyebek mellett arról beszélt, hogy a CEU-nak is be kell tartania a jogszabályokat, mert „a csalás az csalás, akárki is követi el”.

A miniszterelnök kijelentésével ellentétben jelenleg nincsen érvényben olyan törvény Magyarországon, amely megköveteli, hogy az egyetemek származási országukban is folytassanak képzést annak érdekében, hogy Magyarországon diplomát adhassanak ki — írták az első közleményben.

Hozzátették: a CEU jogosult, akkreditált arra, hogy magyar és amerikai diplomát adjon ki, és 25 éve a magyar törvényeket betartva vesz részt a magyar felsőoktatásban, „bármilyen ennek ellentmondó kijelentés hamis”.
A miniszterelnök kijelentésével ellentétben egyetemük hivatalosan bejegyzett és világszerte ismert neve Közép-európai Egyetem (CEU)” — jegyezték meg.
Egy második közleményben arról írnak, hogy sokat jelent az intézmény számára a hazai és külföldi támogatás, de az „akadémiai szabadságuk védelme nem pártpolitikai ügy”.

Az akadémiai szabadság minden magyar állampolgár ügye kell hogy legyen — írták

Jelezték: a CEU nem kezdeményez, támogat, vagy hagy jóvá semmilyen politikai szervezet által rendezett nyilvános tüntetést.
Őszintén hiszünk abban, hogy a magyar állampolgárok politikai meggyőződésüket félretéve, közös erővel védik meg a magyarországi felsőoktatási intézmények szabadságát” — fogalmaztak.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/CEU