2017. március 4., szombat

Kelemen Hunor Washingtontól várja az erdélyi magyarok problémáinak megoldását

Az RMDSZ elnöke azt reméli, hogy az Egyesült Államok a politikai cselekvés szakaszába lép az erdélyi magyarságot ért jogtiprások ügyében.

  
romániai magyarság, kisebbségi jogok, RMDSZ, Románia, Washington, amerikai külügyminisztérium,
Kelemen Hunor — Fotó: Bereczky Sándor/RMDSZ
Az RMDSZ elnöke szombaton állásfoglalásban reagált az amerikai külügyminisztérium egy nappal korábban nyilvánosságra hozott szokásos évi emberi jogi jelentésére.

A jelentés Romániáról szóló része az erdélyi magyarság számos jogsérelmét megemlíti.

Kelemen Hunor szerint az RMDSZ erőfeszítésének eredménye, hogy az Egyesült Államok immár jobban átlátja az erdélyi magyarság helyzetét.

Az RMDSZ elnöke méltányolta, hogy az amerikai külügyminisztérium idén is kitér az erdélyi magyar érdekképviselet által jelzett jogtiprásokra, ezek sorában pedig beszámol:
  • a magyar közösség elleni diszkriminációról,
  • a közösségi szimbólumok és jelképek tiltásáról,
  • a Mikó-ügyről,
  • az elkobzott javak visszaszolgáltatásának helyzetéről,
  • a Székelyföld-ellenességről,
  • az anyanyelvhasználat korlátozásáról,
  • a román nyelv anyanyelvként való oktatásának problémájáról.
Azt reméljük, hogy ez a legutóbbi dokumentum (...) immár egy hosszú kezdet végét is jelöli, az információgyűjtés folyamatának lezárását. Ugyanakkor azt is jelzi, hogy Amerika részéről eljött a tettek, a politikai cselekvés ideje" — idézte a szövetség hírlevele az RMDSZ elnökét.
Az állásfoglalásból kiderül: az RMDSZ továbbra is folyamatosan tájékoztatni fogja amerikai partnereit, azt remélve: elegendő, nevén nevezett visszaélés birtokában figyelmeztetik majd a román államot arra, hogy a kisebbségek kérdése koránt sincs megoldva. A napokban az RMDSZ a Marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum ügyében észlelt visszaélésekről is tájékoztatta az Amerikai Egyesült Államok nagykövetét.
Úgy véljük, minél inkább szőnyeg alá söpri Románia a magyar közösség elleni visszaéléseket, minél inkább egy mintaország képét közvetíti a nagyvilág felé, annál inkább eltávolodunk attól a 27 éves álomtól, amelyért folyamatosan küzdöttünk, amely a többség és kisebbség párbeszédére, a kölcsönös tiszteletére épül” — olvasható Kelemen állásfoglalásában.
Az amerikai külügyminisztérium Romániáról szóló emberi jogi jelentése évről évre felsorolja az erdélyi magyarság képviselőinek panaszait, erről azonban az ország közvéleményének nagy része nem szerezhet tudomást, hiszen a dokumentumot ismertető román hírforrások alig vagy egyáltalán nem említik annak magyar vonatkozásait.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/RMDSZ