2017. március 1., szerda

Fizetnie kell az önkormányzatnak a kátyúk okozta autós károkért

Mintegy 55 ezer lej kártérítést kell kifizetnie Kolozsvár önkormányzatának, miután 19 gépkocsivezető panaszt emelt, amiért a közutak állapota miatt kár esett járműveikben.


közutak, kátyús utak, Kolozsvár, kártérítés
Képünk illusztráció — Fotó: Beliczay László/MTI
Az autóvezetők egy biztosítócéghez fordultak a kárigényléssel, amely aztán 2008-ban beperelte a polgármesteri hivatalt, hogy visszaszerezze a panaszosoknak kifizetett kártérítés összegét.

Néhány év pereskedés után a főváros első kerületének bírósága, a kolozsvári bíróság és a Kolozs megyei törvényszék is a biztosítótársaságnak kedvező ítéletet hozott.

2010-ben a biztosítócég 54.929,49 lejes kárpótlást kért a bíróságon Kolozsvár helyi tanácsától a 19 sofőr kifizetésére.

A Kolozs megyei törvényszék tavaly márciusban 5.691 lej kártérítés, 3.585 lej kamat és 4.862 lej perköltség kifizetésére kötelezte a városi tanácsot az egyik sofőr esetében. Az összeget a keddi ülésén hagyta jóvá Kolozsvár helyi tanácsa.

A károsult sofőr 2008 februárjában az Oaşului utcában hajtott egy kátyúba. A technikai szakértői vizsgálat során bebizonyosodott, hogy az út rossz állapota miatt rongálódott meg az autó.


A bírák azzal indokolták döntésüket, hogy az útkarbantartó cég és az önkormányzat felelőssége lett volna megfelelően karbantartani a közutat, amelyen az eset történt.

A keddi ülésen több hasonló ügyet is tárgyaltak a városi tanácsosok.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres