2017. március 7., kedd

Iohannis kicsit visszavesz a tempóból

A román államfő nem mondott le a korrupcióellenes harc folytatásáról szóló referendumról, de úgy döntött, hogy „kicsit visszavesz a tempóból” e tekintetben.


korrupció, referendum, népszavazás, Románia, Klaus Iohannis,
Klaus Iohannis — Forrás: presidency.ro
Az elnök úgy véli, hogy az elmúlt hetekben a társadalom világosan értésre adta álláspontját ezzel kapcsolatban.
Nyilvánvaló, hogy a társadalom meg akar szabadulni a korrupciótól, és feddhetetlen köztisztviselőket szeretne. Nem mondok le a népszavazás kiírására irányuló szándékomról, de úgy vélem, hogy most hagynunk kell lecsillapodni a kedélyeket” — fogalmazott Iohannis.
Az államfő ezzel mintegy megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, miszerint „későbbre tartogatja” a korrupcióellenes harc folytatásáról tervezett népszavazás kiírását, mert nem akarja „elpuffogtatni” ezt a lehetőséget most.

Az államfő egyfajta „biztosítási kötvényként” kezeli a népszavazás lehetőségét arra az esetre, ha a szociáldemokrata többség újabb kísérletet tenne a büntetőjog szigorának enyhítésére, vagy támadást intézne az igazságszolgáltatás kulcsintézményei ellen.

Miután a tüntetések elérték céljukat, és sikerült meggátolniuk a hivatali visszaélés, illetve az érdekellentét büntethetőségének korlátozását, a népszavazás kiírása nem lenne több egy levegőbe leadott lövésnél. Másfelől, miután a népszavazás tét nélkül maradt és a pártok sem támogatják, könnyen előfordulhat, hogy a részvétel nem haladná meg a 30 százalékos érvényességi küszöböt.

Iohannis január 24-én küldött levelet a parlamentnek, amelyben jelezte: népszavazást kezdeményez a korrupcióellenes harc folytatásáról és a köztisztviselők feddhetetlenségi követelményéről.


Az elnök előzőleg éles vitába keveredett a balliberális kormánytöbbséggel a kabinet által előkészített közkegyelmi tervezet és a büntetőjog korrupcióellenes szigorának enyhítése ügyében. Iohannis azzal vádolja a kormányoldalt, hogy a korrupt politikusokat akarja megmenteni a felelősségre vonástól.

A népszavazási kezdeményezés nem tántorította el a kormányt attól, hogy sürgősségi rendelettel módosítsa a büntető törvénykönyvet, a jogszabályt az országos tiltakozási hullám, a több százezres tüntetések hatására később mégis visszavonták.

Az államfő február 13-án megkapta a parlament támogatását is a népszavazás kiírásához, de az eltelt több mint két hétben ma hozta szóba először a referendum kérdését.

Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
 ____________________________________ mágneses építőkockák
Agerpres/MTI