2017. március 29., szerda

Iohanissal ötórai teázott ma Károly herceg

A brit korona örököse szerdán délután érkezett Bukarestbe a Royal Air Force egyik gépének a fedélzetén.


Brexit, Károly herceg, Klaus Iohannis, Nagy-Britannia, Románia, Románia Csillaga
Károly herceg és Klaus Iohannis a Cotroceni-palotában — Forrás: presidency.ro 
A Henri Coandă repülőtéren a külügyi tárca felelős államtitka, Románia egyesült királyságbeli nagykövete és Nagy-Britannia romániai nagykövete fogadta a magas rangú vendéget.

A walesi herceg háromnapos romániai hivatalos látogatásának első napján, szerdán koszorút helyezett el az ismeretlen katona szobránál, a bukaresti I. Károly parkban, ezt követően Klaus Iohannis államfővel találkozott a Cotroceni-palotában.

Károly herceg és a román államfő négyszemközti és hivatalos tárgyaláson is részt vett, ezek során a két ország közti viszony, a Brexit, az Egyesült Királyságban élő román közösség helyzete, valamint a brit trónörökös Romániában kifejtett karitatív tevékenysége volt terítéken.

Csillagok, csillagok


Romániai karitatív tevékenysége elismeréseként és az ország népszerűsítéséért Románia Csillagának Nagykeresztjével tüntette ki Klaus Iohannis román államfő Károly walesi herceget.


Brexit, Károly herceg, Klaus Iohannis, Nagy-Britannia, Románia, Románia Csillaga
Klaus Iohannis kitünteti Károly herceget — Forrás: presidency.ro
Károly herceg már az 1980-as években kiállt a romániai falvak védelmében a kommunista rezsim falurombolása ellen, és később is aktív szerepet vállalt annak az életformának a népszerűsítésében, amelyben a természet, a hagyomány és a modern készségekkel felvértezett ember harmonikusan él együtt.

A walesi herceg mindig a csodálat hangján beszél Romániáról és polgárairól, és szerepet vállalt az ország természeti szépségeit bemutató, Wild Carpathia (Vad Kárpátok) című dokumentumfilmben is.

A herceg gyakorlatilag hazajár Romániába Erdélybe


A brit trónörökös rendszeres vendégnek számít Romániában, Erdélyben több házat is vásárolt, amelyeket évente felkeres, de 1998 óta most másodszor tesz hivatalos látogatást az országban.


Zalánpatak, Székelyföld, Brexit, Károly herceg, Klaus Iohannis, Nagy-Britannia, Románia, Románia Csillaga
Károly herceg zalánpataki házának a tornácán — Fotó: Kátai Edit/MTI
A walesi hercegnek a székelyföldi Zalánpatakon és a Brassó megyei Szászfehéregyházán van háza, ez utóbbiban Prince of Wales képzési központot létesített.

Többször is lelkesen nyilatkozott az ember és a környezet sajátos erdélyi viszonyáról, amelyet szerinte Európa más tájain már alig lehet megtalálni.

A brit királyi család erdélyi magyar gyökerekkel is rendelkezik: II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.

Károly herceg csütörtökön Sorin Grindeanu miniszterelnökkel, a román ortodox egyház pátriárkájával, valamint a román királyi család tagjaival is találkozik, látogatása pénteken ér véget.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Agerpres/MTI/vhegy