2017. március 29., szerda

Helyükön maradnak a korrupcióellenes harc éllovasai

Nem kezdeményezi az ügyészségi vezetők — Laura Codruța Kövesi DNA-főügyész és Augustin Lazăr legfőbb ügyész — leváltását Tudorel Toader igazságügyi miniszter.


korrupció, DNA, Románia, Laura Codruța Kövesi, Tudorel Toader, Augustin Lazăr, Klaus Iohannis
Laura Codruța Kövesi, korrupcióellenes főügyész Klaus Iohannis államfő töretlen bizalmát élvezi — Forrás: presidency.ro
A tárcavezető annak ellenére döntött így, hogy a ma közzétett értékelője szerint mindketten „megsértették a hatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos követelményét”.

A vádhatóság vezetőinek leváltását a balliberális kormánytöbbség több vezető politikusa sürgette, miután az alkotmánybíróság megállapította, hogy a korrupcióellenes ügyészség túllépte hatáskörét, amikor február elején vizsgálatot indított a Btk.-t sürgősségi eljárással módosító kormánytagok ellen.

A miniszter szerint „nem időszerű” az ügyészségi vezetők elmozdítása, miközben a korrupcióellenes harcot bátorító Európai Bizottság továbbra is megfigyelés alatt tartja a román igazságszolgáltatást.

A tárcavezető két hete, a DNA-t elmarasztaló alkotmánybírósági döntés után jelentette be, hogy „kiértékeli” Kövesi és Lazăr tevékenységét, megjegyezve: nem tartja kizártnak, hogy az ügyészségi vezetők önként távoznak posztjukról.

Miután mindketten egyértelművé tették, hogy nem áll szándékukban lemondani, az igazságügyi miniszter által ígért értékelő jelentésnek azt volt a tétje, hogy hadat üzen-e a bukaresti kormánytöbbség az ügyészségi vezetők mellett kiálló Klaus Iohannis államfőnek, szembeszegül-e az Európai Unió és az Egyesült Államok egyértelmű elvárásával.

Toader szerdai sajtóértekezletén hosszasan ecsetelte, milyen súlyos alkotmánysértést, hatásköri túllépést követett el a vádhatóság, de aztán arra a következtetésre jutott: maga az alkotmánybírósági döntés a garancia arra, hogy ilyesmi a jövőben nem történhet meg, és nincs szükség egyéb intézkedésre. A miniszter azt is bejelentette, hogy folyamatosan figyelni fogja az ügyészség munkáját, de — tette hozzá — ez nem jelenti azt, hogy beavatkozna a vádhatóság által vizsgált konkrét ügyekbe.

Romániában a legfőbb ügyészség, illetve a szervezetileg hozzá tartozó, de nagyfokú autonómiát élvező DNA vezetőit az igazságügyi miniszter javaslatára az államfő nevezi ki, így leváltásukat is legfeljebb kezdeményezheti a tárcavezető, elmozdításukhoz az államfő hozzájárulására is szükség van.


Előzmények


Utolsó januári ülésén a Grindeanu-kormány sürgősségi rendelettel enyhített a büntető törvénykönyv korrupcióellenes szigorán, majd a százezreket megmozgató országos tiltakozás hatására hatálytalanította az intézkedést.

A DNA több minisztert beidézve büntetőjogi vizsgálatot indított annak kiderítésére, vajon valóban egyes korrupt politikusok „tisztára mosása” érdekében akarta-e módosítani a kormány a büntetőjogot, az alkotmánybíróság azonban megállapította: ezzel túllépte hatáskörét.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI