2017. március 19., vasárnap

Házi helikopter készül Székelyudvarhelyen

Egyelőre még csak emelővel tud felszállni az első saját építésű székelyudvarhelyi helikopter, de egy év múlva ez változhat.


Székelyföld, helikopter, Máthé András, Székelyudvarhely, ipari gépek
Máthé András saját tervezésű helikoptere jelenleg 60 százalékban van kész — Forrás: M1
A mosquito-nak elnevezett helikopterprojekten Máthé András helybéli nyugdíjas 2012 óta dolgozik.

Az ezermester egész életét különféle ipari gépek szerelésével töltötte, nyugdíjazása óta sem tud meglenni ezek nélkül.


1992-ben megépítette a város első házi gyártmányú, hivatalosan is bejegyzett traktorát, amelyen 12 évig dolgozott. A haszongépjármű ráadásul 12 kilowattot is képes leadni egy esetleges áramszünet esetén.

A korábbi vállalkozás sikerén felbuzdulva öt éve döntötte el, hogy helikoptert épít. A munkához terveket nem készített, gyakran improvizált, de elmondása szerint erre szükség is van, ha az ember újrahasznosított anyagokból dolgozik, mint ő. A helikopter jelenleg 60 százalékban van kész, több mint 500 elemből áll, a mester jelenleg a propellerek forgószerkezetén dolgozik.

A gépkezeléstől nem fél, a feladat befejezése motiválja, amelyhez szerinte három dologra van szükség: egészségre, időre és kitartásra.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: M1/hirado.hu