2017. március 28., kedd

Súlyos börtönéveket kapott Băsescu egykori jobbkeze

Első fokon halmazati büntetésként hat év szabadságvesztésre ítélte a román legfelsőbb bíróság kedden Elena Udrea volt turisztikai minisztert.


Elena Udrea, Gala Bute, korrupció, Románia, DNA, Bute gála, Rudel Obreja
Elena Udrea — Fotó: Silviu Matei/Mediafax
A Traian Băsescu volt államelnök egyik bizalmasának számító Udreát többrendbeli megvesztegetés elfogadásával, hivatali visszaéléssel és európai alapok eltérítésével vádolt a korrupcióellenes ügyészség.

Udrea az ügyészek szerint több közbeszerzési eljárás során a szerződés értékének tíz százalékát kitevő kenőpénzt kért üzletemberektől, illetve az általa vezetett minisztérium törvénytelenül finanszírozott közpénzekből egy ökölvívó gálát.

Ugyanabban az ügyben Rudel Obreját, a Román Ökölvívó-szövetség volt elnökét 5 év, Tudor Breazut pedig, Udrea nanai telkeinek adminisztrátorát három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Az ügy többi vádlottja, akik elismerték bűnösségüket, felfüggesztett börtönbüntetést kaptak, Ion Ariton volt gazdasági minisztert pedig felmentette a bíróság: őt a DNA azzal vádolta, hogy több állami vállalatot kényszerített az ökölvívó gála szponzorálására.

Az ítéletek nem jogerősek.

Romániában a törvényhozók büntetőpereit már alapfokon is a legfelsőbb bíróság — általában háromtagú bírói tanácsa — tárgyalja, fellebbezni pedig az instancia egy másik — öt vagy héttagú — bírói tanácsánál lehet.

Udrea csaknem 10 éven keresztül az egyik legbefolyásosabb politikusnak számított Romániában: előbb Traian Băsescu tanácsadójaként, majd a Demokrata Liberális Párt vezető politikusaként érte el politikai karrierje csúcsát.

A DLP Traian Băsescu egykori államfő pártja volt, amellyel a jobbközép politikus akkor szakított, amikor a DLP-ben — az akkor még államfő óhajával szembefordulva — nem Udreát választották a párt elnökévé. Băsescu azóta új politikai alakulatot alapított, a Népi Mozgalom Pártját (PMP), amelyet az ellene indult korrupciós perekig Elena Udrea vezetett.

A DNA másik négy ügyben is bűnvádi eljárást folytat Udrea ellen, akinek a „kiadatásáról” (mentelmi joga felfüggesztéséről) minden más törvényhozónál többször szavazott a bukaresti parlament.


Udrea előzőleg a — vezető politikusok között elsőként — azzal vádolta a DNA-t, hogy a Román Hírszerző Szolgálat befolyása alá került, és valójában a SRI akkori ideiglenes igazgatója, az azóta lemondott Florian Coldea altábornagy dönt arról, hogy melyik politikus, vagy üzletember kerüljön börtönbe Romániában.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.