2017. március 12., vasárnap

Ezért nem csatlakozhat Románia a V4-esekhez

Leonard Orbant, Klaus Iohannis román államfő egyik tanácsosát a Digi24 hírtelevízióban kérdezték arról, miért nem csatlakozik Románia a Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország alkotta visegrádi csoporthoz.


Bohuslav Sobotka, Orbán Viktor, Beata Szydlo, Robert Fico, visegrádi négyek, V4, Románia, Európai Unió,
A visegrádi csoport miniszterelnökei: Bohuslav Sobotka cseh, Orbán Viktor magyar, Beata Szydlo lengyel és Robert Fico szlovák miniszterelnök (b-j) — Fotó: Szecsődi Balázs/MS/MTI
Az államfői tanácsos szerint ez főként azért nem lehetséges, mert az Európai Unió jövőjét illetően Romániának más az álláspontja, főként Magyarországgal és Lengyelországgal szemben.
A válasz egyszerű: mert különbözőek a látásmódjaink, főleg Magyarországhoz és Lengyelországhoz viszonyítva. Csehország és Szlovákia közelebb áll a mi álláspontunkhoz. (...) Mi az integráció elmélyítését szorgalmazzuk. Mi úgy gondoljuk, hogy az Uniónak előre kell haladnia, nem hiszünk abban, hogy vissza kéne utalni bizonyos hatásköröket a tagországokhoz, ellenkezőleg: minél több kompetenciát európai szintre kell emelni, amennyire lehetséges” — mondta Leonard Orban.
Hozzátette: a visegrádi négyekkel összhangban van Románia a környezetvédelmi kérdésekben és más vonatkozásokban, de az Európai Unió jövőjét tekintve nem.

Victor Ponta volt miniszterelnök szerdán úgy fogalmazott: Romániának csak az jelenthet kiutat, ha csatlakozik a Visegrádi csoporthoz.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres