2017. március 14., kedd

Elhárult az utolsó akadály is a Brexit elől

A brit parlament felső kamarája, a Lordok Háza hétfőn éjjel elfogadta a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításához szükséges kormányzati határozattervezetet.


Brexit, Theresa May, Európai Unió, Lordok Háza, Lisszaboni Szerződés, House of Lords
Theresa May — Fotó: Dylan Martinez/REUTERS
Ezzel véget ért a többhetes parlamenti eljárás, és ezután Theresa May miniszterelnök a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye alapján bármikor hivatalos értesítést küldhet Brüsszelnek arról, hogy az Egyesült Királyság ki akar lépni az Európai Unióból.

Az 50. cikkely szabályozza — és aktiválása hivatalosan elindítja — a kilépési folyamatot, kétévi időtávlatot meghatározva az EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokra.

Az előzetes értesülések arról szóltak, hogy Theresa May akár ezen a héten bejelentheti az 50. cikkely aktiválását, de a Downing Street hétfőn ezt kizárta. A miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint a kormányfő várhatóan március utolsó hetében küld értesítést az EU-nak a kilépési folyamat elindításáról.

A brit törvényhozás alsóháza a múlt hónapban már módosítások nélkül elfogadta az 50. cikkely aktiválására felhatalmazást adó törvénytervezetet, amely ezután a felső kamara elé került.

A Lordok Háza két olyan módosítást fűzött a tervezethez, amelyeket a kormány nem kívánt belefoglalni a törvénybe:

  1. a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálására szólította fel a kormányt;

  2. az Európai Unióval a kilépés feltételeiről kötendő majdani megállapodást terjessze jóváhagyásra a parlament elé.

A kormány végül egyetértett a javaslatokkal, ám a Lordok Háza által elfogadott két módosítást az alsóház hétfőn érvénytelenítette, így a tervezet még hétfő este visszakerült a felső kamara elé, amely rövid tárgyalás után módosítások nélkül, az eredeti szöveggel véglegesítette a törvényt.

A kilépési folyamat elindításáról a kormány eredetileg nem tervezett parlamenti vitasorozatot, ugyanis Theresa May szerint a cikkely aktiválása az ő személyes döntési jogkörébe tartozik, és e döntéséhez nem kell előzetes parlamenti jóváhagyás.

A legfelsőbb bíróság azonban január végén egy, a kormányfő álláspontjával ellentétes döntést hozott, kimondva: az EU-tagságot megszüntető folyamat elkezdéséhez a parlament előzetes jóváhagyása is szükség van.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI