2017. március 5., vasárnap

Egy kisvárosnyi orvos és nővér hagyta el Romániát

2009-2015 között több mint 14.000 orvos és 28.000 egészségügyi asszisztens hagyta el Romániát — közölte az Agerpres vasárnap.


egészségügy, Románia, orvosok, doktorok, egészségügyi asszisztens, Sanitas, orvoselvándorlás
Egyre nagyobb gondot okoz a szakemberhiány az egészségügyben — Fotó: Silviu Matei/Mediafax
Viorel Huşanu, a Sanitas szakszervezet bukaresti elnöke a hírügynökségnek elmondta: Romániában jelenleg körülbelül 14.000 orvos dolgozik, tehát nagyjából ugyanannyi, mint amennyi 2009-2015 között elhagyta az országot.
Az benne a legsúlyosabb, hogy egyesek teljesen más szakmában helyezkedtek el. Tehát miután a román állam egy vagyont költött rájuk, hogy orvossá képezze őket, ezek az emberek most pincérekként, beteggondozókként és ki tudja, még milyen munkakörben dolgoznak. A legjobbakat persze alkalmazzák az egészségügyi rendszerben, de a többiek más területen vállalnak munkát” — állítja a szakszervezeti vezető.
2015 után ez a folyamat némiképpen lelassult, részben azért, mert az elmúlt két évben a belföldi viszonyok is javultak, részben pedig azért, mert már külföldön sem annyira vonzók a szabad munkahelyek.

Hușanu szerint a rendszer elpolitizálása képezi az egyik legnagyobb problémát az egészségügyben.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres