2017. március 30., csütörtök

Csúcsra járatja a nepotizmust Donald Trump

Ivanka Trump, az amerikai elnök lánya hivatalosan is a szövetségi kormány alkalmazottja lett, de nem kap fizetést, feladatait társadalmi munkában látja el.


Donald Trump, Ivanka Trump, Fehér Ház, Jared Kushner
Ivanka Trump és férje, Jared Kushner — Fotó: Jim Bourg/REUTERS
Donald Trump elnök idősebbik lánya kormánytisztviselő lett, hivatalosan az elnök tanácsadója.

Ivanka Trump néhány nappal ezelőtt már külön irodát is kapott a Fehér Házban, de kormánymegbízatását szerdán jelentették be hivatalosan is. A hír bejelentésekor az elnök lánya közleményben tudatta: hallotta egyesek aggodalmait és etikai kifogásait a szerepvállalása miatt, ezért is tartja fontosnak közölni, hogy a feladatokat társadalmi munkában látja el. Hangsúlyozta, hogy „jó hiszemben és igaz hittel” dolgozik együtt az elnöki hivatal többi tanácsadójával.

Ivanka Trump az elnök tanácsadója lesz a Fehér Házban, és bár feladatkörét nyilvánosan nem jelölték meg, eddigi tevékenységéből kitűnik, hogy a katonai és a biztonságpolitikai kérdéseket kivéve csaknem minden területen hallatja a hangját.

Az elnök kétoldalú találkozóin is részt vett:
  • jelen volt Trump elnök és Abe Sindzó japán kormányfő megbeszélésein
  • részt vett Angela Merkel német kancellár Fehér Házban folytatott tárgyalásainak egy részén,
  • kerekasztal-tanácskozást szervezett női vállalkozóknak, és
  • az Egyesült Államokat fogja képviselni Berlinben egy nőjogi konferencián.


Az elnök lányának szerepvállalását nem mindenki nézi jó szemmel.


A múlt héten jogászok egy csoportja — köztük Norman Eisen, Barack Obama volt elnök etikai ügyekben illetékes egyik jogi tanácsadója — levelet írt a Fehér Ház jogászának, Don McGahnnak, azt kérve, hogy az elnök gondolja át lánya kinevezését, ha pedig mindenképpen azt szeretné, hogy a Fehér Házban legyen a tanácsadója, akkor csakis kormányzati alkalmazottként foglalkoztassa őt. Ez a státus ugyanis elengedhetetlen átláthatósággal és az etikai normák betartásával jár. Ezt a követelést a Fehér Ház teljesítette, hiszen a 35 éves Trump lány kormányalkalmazott lett.

Ivanka Trump férje, Jared Kushner milliomos ingatlanfejlesztő szintén tanácsadó a Fehér Házban.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI