2017. március 29., szerda

Theresa May aktiválta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét

A brit miniszterelnök aláírta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását bejelentő levelet, amelyet szerdán a brit EU-nagykövet kézbesít Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének.


Brexit, Európai Unió, Lisszaboni Szerződés, Theresa May, Egyesült Királyság, Downing Street
Theresa May aláírja az 50. cikkely aktiválását bejelentő levelet — Fotó: Christopher Furlong/Pool/REUTERS
A brit EU-tagság 2019 márciusában szűnhet meg.

Az 50. cikkely szabályozza — és aktiválása hivatalosan elindítja — a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot, kétévi időtávlatot meghatározva a brit kilépés feltételeiről szóló tárgyalásokra.

Ennek alapján a brit EU-tagság 2019 márciusában szűnhet meg, hacsak a felek nem állapodnak meg a folyamat meghosszabbításáról. Ehhez azonban az Európai Unióban maradó 27 többi ország egyhangú beleegyezésére lenne szükség.

A brit kormányfő várhatóan szerda délután jelenti be hivatalosan az alsóházban, hogy az 50. cikkely aktiválásáról szóló levelet kézbesítették az Európai Tanács elnökének.


A levél tartalmát a Downing Street nem ismertette előzetesen. A kormányfői hivatal szóvivője azonban kedden késő este közölte, hogy Theresa May nem sokkal a levél aláírása után telefonon beszélt Donald Tuskkal, valamint Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Angela Merkel német kancellárral. A brit kormányfő biztosította az európai vezetőket arról, hogy Nagy-Britannia a kilépés után is az Európai Unió „szoros és elkötelezett” szövetségese lesz, és egyetértettek annak fontosságában, hogy kilépési tárgyalások „konstruktív és pozitív szellemben” kezdődjenek, a kilépési folyamat zökkenőmentes, rendezett legyen.

A tárgyalási folyamat során az Egyesült Királyság minden lakójának érdekeit képviseli majd, beleértve azokat a külföldi EU-állampolgárokat is, akik az Egyesült Királyságot választották hazájuknak.

A brit kormány már jelezte, hogy a kilépési tárgyalások lehető legkorábbi szakaszában megállapodást szeretne elérni az Egyesült Királyságban élő és dolgozó külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálásáról, de ezzel egy időben, viszonossági alapon egyezségre akar jutni az EU-tagállamokban élő britek jogosultságainak garantálásáról is.

Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
 ____________________________________ mágneses építőkockák
Forrás: MTI