2017. március 3., péntek

Autonómiázásért börtön?

Börtönnel büntetné az „alkotmányos rend megváltoztatására irányuló” cselekményeket egy szociáldemokrata képviselő, aki a Székelyföldnek autonómiát követelő megmozdulásokra hivatkozik tervezete indoklásában.


autonómia, székely autonómia, román nemzetállam, Tudor Ciuhodaru, PSD, autonómiatüntetés
Autonómiatüntetés Sepsiszentgyörgyön — Fotó: Henning János
Tudor Ciuhodaru a Digi24 hírtelevíziónak pénteken kifejtette: kezdeményezése a román állam „lényegét”, egységes és oszthatatlan nemzetállami meghatározását vitató „szélsőséges, revizionista, szeparatista” törekvések büntetését célozza.

A(z alkotmányos) rend a lelke mindennek


Az SZDP képviselője a hét elején jegyezte be a szenátusnál az új Btk. módosítását célzó törvénytervezetét, amely fél évtől három évig terjedő börtönnel sújtaná azokat, akik egyedül vagy csoportosan az alkotmányos rend megváltoztatására, az államhatalom gyakorlásának akadályozására irányuló cselekményeket követnek el.

Ciuhodaru a törvénytervezet mellé csatolt hivatalos indoklásban is utalt azokra a székelyföldi autonómiatüntetésekre, amelyeket minden évben — idén is — március 10-én, a Székely szabadság napján szervez Marosvásárhelyen a Székely Nemzeti Tanács.
A marosvásárhelyi események, amelyeken autonómiát igényeltek Székelyföldnek, valamint Tőkés László és Sógor Csaba romániai magyar etnikumú európai parlamenti képviselők kérései szükségessé teszik, hogy a román parlament elfogadja ezt a törvénytervezetet, amelyben kimondjuk, hogy Romániában a demokrácia és véleményszabadság nem terjedhet ki a román állam lényegét támadó szélsőséges, szeparatista, revizionista megközelítésekre is” — olvasható az indoklásban.

Mindenki nyugodjon le a ... 


A törvénytervezetre a mostani kormányellenes tüntetések szervezésében szerepet vállaló Funky Citizen egyesület hívta fel a figyelmet, azt feltételezve, hogy az „államhatalom gyakorlása akadályozásának” büntetésével az SZDP valójában a demonstrációk résztvevőit fenyegeti börtönnel.

Ciuhodaru — szavait megnyugtatásnak szánva — közölte: szó sincs a politikai véleménynyilvánítás korlátozásáról, neki csak a székelyföldi autonómia-követelések ellen van kifogása.

A Btk. eddig csak az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló cselekmények elkövetőit sújtotta tíztől húsz évig terjedő börtönbüntetéssel, fegyveres akció esetén pedig a büntetési tétel 15-től 25 évig terjed.

Az SZDP nem támogatja a kezdeményezést


A kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt szóvivőjén keresztül jelentette be, hogy a párt elhatárolódik Ciuhodaru egyéni kezdeményezésétől.

A Szociáldemokrata Párt úgy véli, hogy a Btk. jelenlegi formájában elégséges és világos előírásokat tartalmaz ezekkel a cselekményekkel kapcsolatban, amelyek nem szorulnak kiegészítésre” — fogalmazott közleményében Adrian Dobre, az SZDP szóvivője.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI