2017. március 10., péntek

A sepsiszentgyörgyiek is megemlékeztek a székely vértanúkról

Több mint 300 személy vett részt a székely szabadság sapja alkalmából szervezett megemlékezésen Sepsiszentgyörgyön. A megemlékezésre a Turul-emlékműnél került sor.


1848–49, Gálfi Mihály, Horváth Károly, magyarság, Makk-féle összeesküvés, Sepsiszentgyörgy, Székely Szabadság Napja, székely vértanúk, Székelyföld, Török János
Turul-szobor Sepsiszentgyörgyön (a képre kattintva galéria nyílik)  — Fotó: Kátai Edit/MTI
A résztvevők között volt Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke is, , akik nem mondtak beszédet.

A polgármester az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: a mai nap üzenete az, hogy a Romániában élő magyarság kéri az őt megillető jogok elismerését és betartását.
Úgy gondolom, hogy a 21. században a szabadság azt jelenti, hogy nem fosztasz meg másokat jogaitól, és hogy a közösségek megkapják azokat a jogokat, amelyek által békében és jólétben élhetnek. Ezt kell üzennünk 2017-ben és el kellene jutnunk odáig, hogy megadják a minket megillető jogainkat, amelyeket megígértek nekünk, hiszen Románia a mi országunk, a mi szülőföldünk is. Egy fejlődőképes országban szeretnénk élni, amelyben mindenkit egyforma jogok illetnek meg, és az állam egyes intézményei nem fosztanak meg egész közösségeket jogaiktól” — nyilatkozta Antal Árpád.
Tamás Sándor azt mondta, jelenlétével a magyar közösség kéréseit támogatja, többek közt Székelyföld területi autonómiájának igénylését.

A Sepsiszéki Székely Tanács elnöke, Gazda Zoltán a turul szobornál mondott beszédében emlékeztetett, hogy Marosvásárhelyen ismét tüntetni fognak, hiszen ebben az Európához nem méltó környezetben teljesen magunkra hagyva kell példát merítenünk a székely vértanúk bátor kiállásából és áldozatvállalásából.
Tudatosítanunk kell, hogy ma is szükség van mindannyiunk áldozatvállalására. A mai nap próbatétel is, mert ha nem leszünk nagyon sokan Marosvásárhelyen csak utat nyitunk az újabb meghurcoltatásnak mert az ellenséges hatalom látja, hogy velünk bármit megtehet” — hívta fel a figyelmet Gazda Zoltán.
A Sepsiszéki Székely Tanács elnöke rámutatott: „a szavazatainkkal támogatott államelnök azzal veri áruló, szász mellét, hogy Romániában a kisebbségek ügyét példamutatóan megoldották. Ezért kell minden alkalommal felemelnünk a hangunk és követelni ami jár”. Hozzátette: a Székely Nemzeti Tanács korlátozott lehetőségei között nem kér sokat, csak hogy:
  • egy évben 2-3 alkalommal mozduljunk meg gyermekeink, unokáink élhetőbb jövőjéért, és

  • az önkormányzatok vállalják fel az SZNT kezdeményezéseit.

Az egy órás megemlékezést követően a résztvevők egy csoportja buszra szállt és elindultak Marosvásárhelyre, ahol a székely szabadság napjának központi rendezvényén vesznek részt.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres/Sláger Rádió