2017. március 10., péntek

A Fidesz aggódik a székelyföldi magyarokért

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese pénteken, a székely szabadság napján tartott budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, Romániában — évek óta erősödő módon — jogellenesen vegzálják a magyarságot.


Székely Szabadság Napja, Fidesz, Magyarország, Románia, kisebbségi jogok, székely autonómia
Résztvevők a marosvásárhelyi autonómiatüntetésen 2014. március 10-én — Fotó: Baranyi Ildikó/MTI
A politikus szerint a román hatóságok mindent megtesznek azért, hogy a székelyek autonómiatörekvéseinek ne legyen helyük és a székely szabadság napját se ünnepelhessék meg méltó módon.

Magyarország nem tűri az alapvető nemzetiségi jogok lábbal tiprását


Gulyás úgy fogalmazott, a román hatóságok által a székelyekkel szemben alkalmazott, „a puha diktatúrát idéző eszközökre” jó példa, hogy Marosvásárhelyen, ahol a Székely Nemzeti Tanács megemlékezést és tüntetést tart pénteken, a polgármesteri hivatal mindössze tíz ember vonulását engedélyezte.

Gulyás Gergely megemlítette a székely zászló használatának tiltását is, valamint a marosvásárhelyi római katolikus teológiai gimnázium igazgatója ellen indult „koncepciós eljárást”, ami szerinte az iskola ellehetetlenítését célozza. Az intézményért fellépő szülőket is zaklatják a román hatóságok — tette hozzá, úgy értékelve: a Ceaușescu-rendszert idézik ezek a fellépések.

A Fidesz képviselője szolidaritásáról biztosította az erdélyi, székelyföldi magyarságot, jelezte, hogy a magyar kormány és a kormánypártok mellettük állnak, majd hangsúlyozta: Magyarországnak alkotmányos kötelezettsége az autonómiatörekvések támogatása.

Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
 ____________________________________ mágneses építőkockák
Forrás: MTI