2017. március 31., péntek

Politikai fegyvert adott a román nacionalisták kezébe Orbán Viktor?

Bonyolult kérdés, amire nincs egyszerű válasz. Egy dolog biztos: a magyar kormány külföldi felsőoktatási intézmények működését (át)szabályzó törvénymódosítását* látva a román politikai paletta egyik pólusa elkezdett bizseregni.


CEU-törvény, Victor Ponta, Sapientia, Sapientia, Partiumi Keresztyén Egyetem, felsőoktatás, Közép-európai Egyetem
Victor Ponta — Fotó: Mihai Dumbrăveanu/Mediafax
Victor Ponta volt román kormányfő, jelenlegi szociáldemokrata párti képviselő valóságos ódát zeng egy Facebook-bejegyzésben az Orbán-kormány „kifejezetten jó és helyes” kezdeményezéséről. De van ám egy bökkenő!

Magyar minta, hátsó szándék 


A dicséret mellé Ponta azt is odabiggyesztette: egy hasonló törvénytervezeten agyal, amit már jövő héten a bukaresti parlament elé terjesztene.

Kettőt találhat a nyájas olvasó, melyek azok a „külföldi kötődésű” romániai erdélyi magyar felsőoktatási intézmények, amelyeknek a „hazavágását” Dottore Ponta megcélozná. Bingó!
  1. a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és

  2. a Partiumi Keresztény Egyetem. Mindkét egyetemet Magyarországról pénzelik, egyik esetében sem létezik kormányközi megállapodás az intézmény finanszírozásáról, és egyik sem folytat képzést a származási országban.
Mintha a magyar kormány nem gondolta volna teljesen végig ezt a lépést. A Soros György irányába kilőtt „golyó” ezúttal nem várt gellert kapott.

* A kezdeményezés elsősorban a Soros György által pénzelt budapesti egyetem ellen irányul, amely be is jelentette, hogy a jogszabály elfogadása arra kényszerítené, hogy elhagyja Magyarországot.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.