2017. március 4., szombat

40 éve történt a 7,2-es erősségű romániai földrengés

1977. március 4-én 21 óra 22 perckor Romániát egy 56 másodpercig tartó, a Richter-skála szerinti 7,2 fokos földrengés rázta meg.


1977-es földrengés, Románia, évforduló, természeti katasztrófa, földrengés,
1.578 halott, 11.300 sebesült, 35.000 tönkrement lakás — Fotó: Agerpres
Ez volt a huszadik század második legnagyobb földrengése az 1940. november 10-i után, amely a Richter-skála szerint 7,4 fokos erősségű volt.

A földrengés epicentruma 100 kilométerrel a földfelszín alatt, Vráncsa megyében volt. Ez volt minden idők egyik legerősebb földrengése, amelyet Románia területén regisztráltak. A földrengést gyakorlatilag az egész országban és több szomszédos ország területén is érezni lehetett.

Az 1977. március 4-i földrengésben több száz ingatlan összedőlt, amelyek több ezer személyt maguk alá temettek, ezen kívül több ezer egyéb épület, iskolák, kórházak, egyetemek, óvodák, bölcsődék, bentlakások, kultúrházak, emlékművek súlyosan megrongálódtak. A legnagyobb kárt Bukarestben és Dél-Romániában regisztrálták.

1977-es földrengés, Románia, évforduló, természeti katasztrófa, földrengés,
Fotó: Agerpres
A földrengésben 1.578 személy vesztette életét.

Az országban súlyos károk keletkeztek Teleorman, Dolj, Ilfov, Prahova, Iaşi, Vaslui, Buzău és Vráncsa megyéken. Számos épület összedőlt a következő városokban: Buzău, Ploieşti, Craiova, Zimnicea, Alexandria, Focşani, Iaşi, Bârlad, Vaslui és máshol is.

A France Presse hírügynökség szerint az okozott kár tíz Hirosimára ledobott atombomba pusztításával volt egyenértékű.

Március 8-án Pál pápa a római Szent Péter téren összegyűlt zarándokokkal együtt a romániai földrengés áldozataiért imádkozott.

A földrengésben a romániai kulturális és tudományos élet számos egyénisége vesztette életét, többek között: Anatol Emilian Baconsky, Savin Bratu, Alexandru Ivasiuc, Mihai Gafiţa, Mihail Petroveanu, Veronica Porumbacu, Toma Caragiu, Doina Badea, Alexandru Bocăneţ, Eliza Petrăchescu, Liviu Popa, Mihaela Mărăcineanu, Florin Ciorăscu és mások.

Szintén a földrengés következtében hunyt el Dankanits Adám művelődéstörténész, a Hét folyóirat munkatársa, valamint Szilágyi Domokos és Hervay Gizella költő 16 éves fia.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres