2017. február 13., hétfő

Már akkor lehetett sejteni, hogy ez lesz az Év Sajtófotója, amikor „lőtték”

Az ankarai orosz nagykövet decemberi meggyilkolásáról készített kép nyerte el a World Press Photo 2017 fődíját hétfőn Amszterdamban.


World Press Photo 2017, Burhan Özbilici, Andrej Karlov, Máté Bence, sajtófotó, természetfotó
Lars Boeringnek, a World Press Photo Alapítvány ügyvezető igazgatója és Burhan Özbilici, az Associated Press fotóriportere az alapítvány amszterdami székházában 2017. február 13-án — Fotó: Peter Dejong/AP/MTI
A nyertes fotón az öltönyt és nyakkendőt viselő merénylő látható fegyverrel a kezében, amint a pillanatokkal korábban agyonlőtt Andrej Karlov nagykövet holtteste felett áll.

World Press Photo 2017, Burhan Özbilici, Andrej Karlov, Máté Bence, sajtófotó, természetfotó
Burhan Özbilici jókor volt
rossz helyen — Fotó: Burhan Özbilici/AP

A díjnyertes fénykép az „Egy gyilkosság Törökországban” című sorozat darabja, amely az ankarai kortárs művészetek galériájában tavaly december 19-én elkövetett merénylet pillanatait rögzítette.


Az éppen egy kiállítás nyitóbeszédét mondó orosz diplomatát egy 22 éves, szolgálaton kívüli rendőr lőtte agyon, aki a Dzsais al-Fatah szíriai iszlamista koalíció tagja volt, és Karlov lelövése után azt kiáltotta arab nyelven, hogy „Allahu Akbar”, vagyis „Isten hatalmas”.

A zsűri tagjai az AP fotóriporterének bátorságát méltatták, aki — mint mondta  ösztönösen cselekedett a szeme láttára történő, sokkoló események közepette.
A munkám végzése mellett döntöttem, felmértem, hogy ez most itt történelmi pillanat, nagyon fontos esemény, és hogy megsebesülhetek, talán meg is halhatok, de legalább a jó újságírást képviselem”  közölte a veterán fényképész.
A díjnyertes fénykép bemutatja „napjaink gyűlöletét”, magában foglalja mindazt, amit az év fotójának jelentenie kell  emelte ki Mary F. Calvert zsűritag.
Úgy látom, hogy a világ egy szakadék széle felé menetel. Ez a kép számomra arról szól, ami Európában, Amerikában, a Távol-Keleten, a Közel-Keleten és Szíriában folyik. Ez a gyűlölet arca”  fogalmazott Joao Silva, a zsűri egy másik tagja.
Az év fotója fődíj 10 ezer euró pénzjutalommal jár.

Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
 ____________________________________ mágneses építőkockák

A világ legrangosabb fotópályázatára 125 ország 5034 fotósa nevezett több mint 80 ezer felvétellel. A zsűri 25 ország 45 fotósát díjazta nyolc kategóriában.

Dámszarvasokat ábrázoló fényképével Máté Bence magyar természetfotós harmadik helyezést ért el a Természet kategóriában a sorozatok között.


A fő hírkategóriák nyertes képei között a menekültek, a szíriai és az iraki háború és a riói olimpia témája dominált.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI