2017. február 21., kedd

Erre nem számítottunk: Ponta nekiugrott Dragneáéknak

Victor Ponta, Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu, Călin Popescu Tăriceanu, Florin Iordache, btk.-módosítás, OUG 13, Románia
Victor Ponta — Fotó:
Marius Dumbrăveanu/Mediafax
A volt román miniszterelnök egy tévéinterjúban bírálta meglehetősen élesen a kormánykoalíció vezetőit és Sorin Grindeanu kormányfőt a Btk.-t módosító sürgősségi kormányrendelet elfogadása miatt.


A Szociáldemokrata Párt közismert politikusai közül Ponta az első — eddig az egyedüli kritikus hang a második vonalbeli Mihai Chiricáé, Jászvásár polgármesteréé volt —, aki nyíltan Liviu Dragnea pártelnököt és szövetségesét, Călin Popescu Tăriceanut, az ALDE társelnökét hibáztatja amiatt, hogy „egy korrekt elképzelés végül katasztrófához vezetett”.

Az SZDP volt elnöke úgy vélekedett: a koalíciós vezetők és Grindeanu elsősorban azzal hibáztak, hogy nem vállalták fel a büntetőjog — egyébként szerinte is szükséges — módosítását, hanem úgy állították be, mintha nem is tudtak volna az azóta menesztett Florin Iordache igazságügyi miniszter terveiről.
Ezt senki sem hiszi el. Én sem” — szögezte le Ponta.
Ponta a hivatali visszaélés meghatározását módosító sürgősségi rendelet tartalmát is érthetetlennek nevezte, amely szerinte nem oldotta volna meg a Btk. alkotmányossági problémáit, ugyanakkor hatályba lépésének tíznapos halasztásával maga a jogszabály szövege kérdőjelezte meg, hogy mi szükség volt a kormány sürgősségi beavatkozására a rendes parlamenti eljárás helyett.

Törésvonalak


Ponta arra a következtetésre jutott, hogy ezek után „a jelenlegi kormánynak aligha van már esélye arra, hogy bármiről is meggyőzze az embereket”. Megjegyezte: ő már nem tagja a párt vezetésének, nem kérték ki véleményét, de „nem mindegy” számára, mi történik az SZDP-vel.

A HotNews hírportál kedden arról számolt be, hogy Ponta találkozóra hívta Brassóba egykori kormánya volt minisztereit: a lap értesülései szerint mostanra rendkívül „hűvössé” vált Ponta kapcsolata utódjával, a pártot lemondása óta vezető Dragneával, és azt is tudni vélik, hogy most már a jelenlegi pártelnök és miniszterelnök között is „törésvonalak” alakultak ki.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.