2017. február 3., péntek

Tőkés László: az RMDSZ a barikád rossz oldalán áll a Btk.-módosítás ügyében

Tőkés László szerint a romániai büntető törvénykönyv rendeleti módosítása miatti tömegmegmozdulások közepette az RMDSZ a barikád rossz oldalán áll.


Tőkés László, EMNT, RMDSZ, romániai magyarság, btk.-módosítás, Románia, Grindeanu-kormány,
Tőkés László — Fotó: Vajda János/MTI
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke egy pénteki nagyváradi sajtótájékoztatón beszélt erről.

Az európai parlamenti képviselő úgy értékelte, hogy az 1989 utáni legkiterjedtebb romániai utcai megmozdulások az RMDSZ ellen is szólnak mindaddig, amíg a szövetség támogatja a kormányt, a kormánypártokat, és nem hajlandó egyértelműen elítélni a tüntetések okát képező sürgősségi kormányrendeletet és törvénytervezetet.
Ne rántsák magukkal a magyar közösséget egy olyan politikába, amely a magyarság érdekei ellen szól. Az RMDSZ-nek fel kell hagynia a korrupt politika hallgatólagos támogatásával” — jelentette ki Tőkés László.
Hozzátette: amikor kimegy az utcára, és látja a tüntetőket, magyarként szégyelli magát az RMDSZ helytelennek vélt álláspontja miatt.

Szerinte a szövetségnek a korrupcióval kapcsolatos álláspontját tükrözi az a tény is, hogy szombaton az RMDSZ ezüstfenyő díjjal tüntette ki a korrupciós bűncselekmények miatt alapfokon már elítélt Olosz Gergely volt szenátort. Úgy vélte: nem lehet, hogy a szövetség ugyanazzal a kitüntetéssel jutalmazza az általános elismerésnek örvendő Böjte Csaba ferences szerzetest, és Olosz Gergelyt.
Az RMDSZ szerdán közleményben tudatta: nem ért egyet a kormány döntésével, amely kedd este sürgősségi kormányrendelettel módosította a büntető-törvénykönyvet és a perrendtartást. A szövetség a büntetőjog parlamenti módosítását javasolta, de a közleményben nem tért ki arra, hogy a nézetkülönbség miként hat ki a kormányhoz fűződő viszonyára.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI