2017. február 13., hétfő

Ezt üzenik a magyarok Dragneának Erdély fővárosából

Vasárnap este hetvenezres tömeg követelte a bukaresti kormány székháza előtt a Grindeanu-kabinet lemondását — az ország más nagyvárosaiban is ezrek tüntettek.


btk.-módosítás, Liviu Dragnea, tineriada, Románia, Grindeanu-kormány, OUG 13
Fotó: Baranyi Ildikó/MTI
Romániában negyedik hete tiltakoznak a büntetőjog Dragnea-féle verziója ellen, ami egérutat adott volna a törvény elől a jogerősen két év letöltendőre ítélt szociáldemokrata pártvezérnek, valamint de korrupt politikusok és üzletemberek egész seregének.

A tüntetéseknek továbbra sincsenek szónokaik vagy vezetőik, mindenki az általa javasolt jelmondatok, feliratok, szellemessége függvényében tudja felhívni követeléseire a figyelmet. A kormányépület körül többen maratoni távfutást rendeztek, így jelezve azt, hogy hosszú távú tiltakozásra rendezkedtek be és kitartanak követeléseik mellett.

Vasárnapra a kormányellenes tüntetéseket mozgató közösségi oldalak egyike megszervezte a „legnagyobb élő román zászló” megjelenítését.
A kormány előtti teret háromra részre osztva önkéntesek a román zászló három színét jelképező piros, sárga és kék papírlapokat osztottak szét a résztvevők között, akik este kilenckor a színes papírlapokat fejük felé emelve és megvilágítva „kirajzolták” a román trikolórt.A tömeg „A tolvajoknak börtönben, nem kormányban a helyük!”, és „Bűnözők nélkül a kormányban!”, „Ébresztő Románia!” feliratú táblákat emelt a magasba.

Hatalmas a baj


A tizenharmadik napja tartó tiltakozó megmozdulások az ország számos nagyvárosában is folytatódtak vasárnap.


btk.-módosítás, Grindeanu-kormány, Liviu Dragnea, OUG 13, Románia, tineriada, Dacă şi ungurii cântă imnul Dragnea îi bai
Most már tényleg nagy baj van! — Forrás: Mediafax
A Kolozsváron, Temesváron és Nagyszebenben utcára vonult kormányellenes tüntetők számát is több mint ötezerre becsülték a román hírforrások.

A Mediafax hírügynökség kolozsvári tudósítója szerint Erdély fővárosában az egyik felirat arra figyelmeztette Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnököt, hogy „ha már a magyarok is a román himnuszt éneklik, akkor nagy baj van”.

A kormánykoalíció nem ismerte el, hogy bármilyen hibát követett volna el, a tiltakozási hullámot külföldről pénzelt manipulációnak nevezte, és a kialakult helyzetért Klaus Iohannis államfőre próbálja hárítani a felelősséget. 

Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
 ____________________________________ mágneses építőkockák
MTI/vhegy