2017. február 20., hétfő

Tăriceanu szerint nem létezik még egy olyan ország, mint Románia

A szenátus elnöke szerint olyat még nem látott a világ, ami ma a román parlament felső házában történt: egy olyan jogszabályt (OUG 13) utasítottak vissza, amelyet már hatályon kívül helyezett egy kormányrendelet (OUG 14).


Călin Popescu Tăriceanu, román szenátus, OUG 13, OUG 14
Călin Popescu Tăriceanu — Fotó: Alexandru Dobre/Mediafax
Az ALDE társelnöke úgy véli, a 13-as sürgősségi kormányrendelettel kapcsolatos vita miatt az egész parlament „kellemetlen”, számára pedig „vállalhatatlan” helyzetbe került.

Tăriceanut annyira kiakasztotta a „kínos” dolog, hogy még elnökölni sem volt hajlandó az ülésen.
Egy világpremier előtt állunk: a szenátus visszautasít egy olyan kormányrendeletet, amely már hatályon kívül van, tehát semmilyen jogi következménye nincs. Ez, számomra, érthetetlen. Mindez azért, mert a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Nemzeti Liberális Párt képviselői nagy port kavartak itt akörül, hogy miután a rendeletet eltörölték, még nekünk is el kell a parlamentben utasítanunk. (...) Ez meglehetősen kellemetlen helyzetbe hozza az egész parlamentet, ami a dolog kínos voltán túl, precedenst teremthet” — nyilatkozta a szószékről Tăriceanu.
A baloldalivá vedlett volt jobboldali politikus tartózkodott a szavazáskor, és arra biztatta ALDE-s kollégáit, hogy legjobb belátásuk szerint járjanak el.

A szenátus végül 110 támogató szavazattal, 9 tartózkodással és egy ellenszavazattal elfogadta a büntető törvénykönyvet és a perrendtartást módosító 2017/13-as kormányrendeletet hatályon kívül helyezéséről szóló törvényt.

Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Párt elnöke egyetértett régi-új politikai riválisával. A volt államelnök elmondta: nem hallott még olyanról, hogy hatályon kívül helyezzenek egy már hatályon kívül helyezett törvényt, és ez — szerinte is — egy precedenst teremt.

Az ellenzéki pártok szerint szó sincs világpremierről, vagy a parlamenti eljárás forradalmasításáról. Alina Ghorgiu, a NLP szenátora rámutatott: az alkotmány világosan előírja, hogy minden, a kormány által a parlamentbe benyújtott rendeletnek egy bizonyos procedurális folyamaton át kell mennie, aminek a végén elfogadják, vagy visszautasítják azt.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.