2017. február 2., csütörtök

Százezrek tüntetettek Romániában a btk.-módosítás ellen

Folytatódtak szerdán este Románia-szerte a Grindeanu-kormány büntetőjogot módosító döntése elleni nagyszabású utcai tiltakozások, amelyeken egyes becslések szerint több mint háromszázezren vettek részt.


büntető törvénykönyv, Grindeanu-kormány, amnesztia, Klaus Iohannis, közkegyelem, Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu
Az utóbbi két évtized legnagyobb romániai tüntetése — Fotó: Bogdan Buda Photography/Digi24
Bukarestben és az ország több nagyvárosában is több tízezren vonultak utcára, így Temesváron, Nagyszebenben, Kolozsváron, Jászvásáron és Nagyváradon, de megmozdult Székelyföld is.

A fővárosban a kormánypalota előtt már szerdán reggel megjelentek tiltakozók. A délelőtti órákban mintegy 2 ezren gyűltek össze, délután egyre többen csatlakoztak. A Digi24 hírtelevízió és Hotnews.ro hírportál becslése szerint csak Bukarestben mintegy 150 ezer ember tüntetett.

A bukaresti demonstrációt incidensek zavarták meg


A kormány épülete előtti téren összegyűlt 150 ezer tüntető közül többen helyi idő szerint tíz óra után petárdákkal dobálták meg a kormány épületét védő csendőrséget, amely könnygázt vetett be ellenük.


büntető törvénykönyv, Grindeanu-kormány, amnesztia, Klaus Iohannis, közkegyelem, Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu,
Fotó: Octav Ganea/Inquam Photos/Digi24
A Digi 24 hírtelevízió helyszínen lévő tudósítói szerint bukaresti futballcsapatok szurkolói tartózkodtak ott, ahol a dulakodás kezdődött.

Gergian Enache, a csendőrség szóvivője közleményben szólította fel a büntető törvénykönyv váratlan módosítása miatt a kormány ellen tüntetőket, hogy hagyják el a kormányszékház előtti teret, mert a csendőrség erőt fog alkalmazni támadói ellen.

Nem sokkal később valóban elkezdték távolabb szorítani az agresszív csoportot az épülettől, miközben a tér másik felén a tüntetők az „Erőszak nélkül!” jelmondat skandálásával próbálták helyreállítani a demonstráció addigi békés jellegét — sikertelenül. A rendbontók és a csendőrök közötti összecsapás során pedig a tömeg nagy része elmenekült a térről.

A rendbontók és csendőrök közötti összecsapás során a tömeg nagy része elmenekült a térről. Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint az összecsapás nyomán három sérültet öt személy — két csendőr és három tüntető — a Floreasca sürgősségi kórházba szállított a mentő.

A feltehetően focihuligánok által kiprovokált verekedés az utóbbi két évtized legnagyobb romániai tüntetésének vetettek véget.


Bukaresten kívül az ország szinte valamennyi nagyobb városában felháborodott emberek tízezrei demonstráltak a büntető törvénykönyv sürgősségi kormányrendelettel történt váratlan módosítása ellen, amely korrupciós bűncselekményekkel vádolt politikusok tucatjait menti meg a büntetőjogi felelősségre vonástól.
A hetek óta tiltakozó emberek azt követelik, hogy a kormány vonja vissza a sürgősségi kormányrendeletet, amellyel módosította a büntető törvénykönyvet és perrendtartást, és enyhítette a hivatali visszaélésre vonatkozó cikkelyt.
A büntető perrendtartás módosítása azonnal, a törvénykönyv módosítása a közzétételtől számított tíz napon belül lép hatályba.
A kabinet egyelőre nem adta jelét annak, hogy meghátrálna, ezért a közösségi oldalakon mozgósított tüntetők arra készülnek, hogy a következő tíz napban minden nap utcára mennek hangot adni elégedetlenségüknek abban a reményben, hogy a kormány végül visszavonja a rendeletet.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Agerpres/Digi24/Mediafax/vhegy