2017. február 1., szerda

RMDSZ: A Btk.-t módosítani kell

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség szerda délelőtt végre állást foglalat a Sorin Grindeanu vezette kormány vitatott kedd esti döntéseivel kapcsolatban.


btk, büntető törvénykönyv, Románia, RMDSZ, Grindeanu-kormány
Liviu Dragnea és Kelemen Hunor — Fotó: Gábor Lajos/RMDSZ
A szövetség nem ért egyet a kormány döntésével, kitart korábbi álláspontja mellett, miszerint a btk.-t módosítani kell, de ezt a parlamentnek kell megtennie, „megfelelő vita után”.

A közleményt az alábbiakban módosítás nélkül, teljes egészében közöljük:
Nem értünk egyet a kormány döntésével, amely sürgősségi rendelettel módosítja a büntetőtörvénykönyvet (Btk) és büntetőeljárást. Kitartunk a korábbi álláspontunk mellett: ezt a törvénykönyvet a parlamentnek kell módosítania megfelelő vita után.
Aggályosnak tartjuk, hogy a kormány kapkodva, „lefekvés előtt” döntött ebben a kérdésben, mint ahogyan azzal sem értettünk egyet, hogy tavaly májusban az akkori technokrata kormány szintén sürgősségi kormányrendelettel módosította a Btk-t. Akkor többek között az ügyészt a bíró felé helyezte, megalapozva ezzel az ügyészi állam kialakulását. Emiatt 2016-ban senki sem tüntetett.

Az emberek mostani felháborodása jogos, a kormánynak nem lett volna szabad megkerülnie a parlamentet
Sürgősségi rendeletekkel nem lehet országot vezetni, kormányozni. Bebizonyosodott, hogy minden alkalommal, amikor sürgősségi kormányrendelettel próbálták rendezni ezt a kérdést, hibás döntéseket hoztak.

A Btk-t módosítani kell, hiszen ez jelenleg legalább negyven pontban alkotmányellenes
Politikai akaratra és bátorságra van szükség, hogy ezeket a korrekciókat elvégezzük, hiszen, akik eddig módosítani próbálták, azokat támadások érték. Mi azt támogatjuk, hogy a képviselőházban sürgősségi eljárással vitassuk meg, az alkotmánybíróság döntésével hozzuk összhangba a két törvénykönyvet.”
Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy az RMDSZ ezek után sem látja aggályosnak azt, hogy egy, a jogállamiság és a demokrácia elleni terrortámadást levezérlő bűnszövetkezetet támogat a parlamentben.

Kiegészítő olvasmányként ajánljuk: Az elveszett képviselet.

A háromszéki politikusok is véleményt nyilvánítottak az ügyben, álláspontjukról ITT olvashatnak bővebben.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.