2017. február 24., péntek

Megszólalt Orbán Viktor a budapesti olimpiai pályázat visszavonásának ügyében

A magyar miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában úgy fogalmazott: azért kellett a pályázat visszavonását javasolni, hogy megmentsék Magyarországot a szégyentől.


Momentum Mozgalom, Momentum-népszavazás, Orbán Viktor, Olimpia 2024, nolimpia, budapesti olimpiai pályázat
Orbán Viktor — Fotó: Máthé Zoltán/MTI
A népszavazás egy magyar ügy, de az olimpiát nem Magyarországon kell megnyerni, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előtt.
Itthon még a referendumot akár meg is lehet nyerni, de akkor is csak legfeljebb többség lesz, az olimpia elnyeréséhez viszont nemzetközi szinten nem többség, hanem egység kell” — fejtette ki a kormányfő.
Hozzátette: nem rendeznek népszavazást Párizsban és Los Angelesben, a 2024-es játékokra pályázó másik két városban sem. Elmondta, hogy tudomása szerint nincs példa arra, hogy olyan város kapta volna meg a rendezés jogát, ahol népszavazás volt.

Szerinte az olimpiarendezésről szóló döntésen a népszavazásos „vitából odaérkező” budapesti olimpiai pályázatot „ronggyá verték volna”, kérdés, hogy kapott volna-e egyetlen voksot is, és ennek a veszélynek, „lejáratódásnak” nem lehetett kitenni az országot.

Vérzik az ember szíve” — folytatta —, mert sok magyarnak volt ez a régi álma, és most „itt történt egy álomgyilkosság”.
Van egy politikai szervezet, amelyik nem is titkolta el, hogy őt nem az olimpia érdekli igazából, hanem párttá akar alakulni, és be akar lépni a politikai élet színpadára, és ezért nem drágállotta azt sem, hogy álomgyilkossá váljon” — fogalmazott Orbán.

Az olimpia elleni népszavazáshoz aláírást gyűjtő Momentum Mozgalmat egy új SZDSZ-nek nevezte.

Azt is tudjuk, mi következik, mert ezt is átéltük már: kis lökdösődés az MSZP-vel, aztán MSZP-SZDSZ-koalíció, erre kell felkészülnünk” — mondta.

Arra a kérdésre, hogy szerinte az ő politikai pályafutásában lesz-e Magyarországon olimpia, a miniszterelnök azt felelte: a modern orvostudomány állása szerint az emberi élet határai kitolódnak, tehát „jó esélyem van erre”.

Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
 ____________________________________ mágneses építőkockák
Forrás: MTI