2017. február 21., kedd

Súlyos börtönéveket kapott a hírhedt román üzletember

Nyolc év letöltendő szabadságvesztésre ítélte jogerősen kedden a bukaresti táblabíróság Sorin Ovidiu Vîntut.


Sorin Ovidiu Vântu, FNI, pénzmosás
Sorin Ovidiu Vîntu — Fotó: Sorin Matei/Mediafax
A jelenleg is börtönben ülő médiamágnást az FNI befektetési alap kifosztásában és csődbe juttatásában játszott szerepéért kapott újabb börtönéveket.

A román közvélemény tényként kezelte, hogy Vîntu volt a felelős a 300 ezer kisbefektetőt megkárosító FNI 2000-ben bekövetkezett összeomlásáért, az igazságszolgáltatás azonban korábban nem talált „jogi fogást" az ügyleteket háttérből irányító üzletemberen.

Végül pénzmosásért és sikkasztásra való felbujtásért állították bíróság elé, de mire a jogerős ítélet megszületett, az utóbbi vádpont elévült. A pénzmosásért kiszabott börtönbüntetés mellett a táblabíróság vagyonelkobzást rendelt el 13 millió dollár értékben.

Az ügyészség azzal vádolta Vîntut, hogy a — valószerűtlenül nagy hozamokat ígérő és így gyorsan népszerűvé vált — FNI-ből közvetítők segítségével jelentős összegeket tulajdonított el, amelyek eredetét bonyolult pénzügyi manőverekkel tüntette el.

Az így megalapozott vagyonával a 2000-es években Vîntu Románia egyik leggazdagabb üzletemberévé vált, vagyonát 2009-ben félmilliárd euróra becsülték. Az üzletember jelentős politikai befolyásra is szert tett médiabirodalma révén, de 2012-től kezdődően már többet volt börtönben, mint szabadlábon.

Vîntu jelenleg a Petromservice energiaipari vállalat szándékos csődbe juttatásáért 2015-ben kiszabott több mint hatéves börtönbüntetését tölti, korábban pedig azért került egy évre börtönbe, mert megzsarolta egyik volt üzlettársát.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI