2017. február 15., szerda

Nem lesz Trianon-ünnepnap Romániában

A képviselőház elutasította azt a törvénykezdeményezést, amely „Trianon és a magyar elnyomás elleni harc napjává” nyilvánította volna június 4-ét.


Trianon, Románia, Bogdan Diaconu, magyarság, román parlament
Trianon - a román focidrukkerek egyik kedvenc rigmusa — Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
A magyarellenességéről elhíresült Bogdan Diaconu által még 2015-ben előterjesztett törvény börtönbüntetés terhe mellett a trianoni békeszerződés jogosságának nyilvános megkérdőjelezését is megtiltotta volna. 

A törvényszövegek jogharmóniáját vizsgáló tanács kedvező véleményezést adott a tervezetre, azzal a megjegyzéssel, hogy törölni kellene belőle „az erdélyi románok Trianon előtti és a második világháború alatti, a magyar elnyomás által okozott szenvedéseire” utaló részt. A szakmai testület nem emelt kifogást az ellen, hogy egytől öt évig terjedő börtönnel sújtsák a békeszerződés jogosságának megkérdőjelezését vagy gyászjelvények használatát a történelmi eseménnyel összefüggésben.

A még Victor Ponta vezette kormány 2015 októberében kiadott véleményezésében a parlament belátására bízta a döntést a törvénykezdeményezés ügyében.


A véleményezésben a kabinet felhívta a figyelmet arra, hogy az alkotmányos előírások garantálják ugyan a véleményszabadságot, de korlátozzák is. Példaként az ország vagy a nemzet gyalázását, háborús uszítást, nemzeti, faji vagy vallási gyűlöletkeltést, területi szeparatizmust célzó felbujtást említ.

A képviselőházban kedden négy támogató és hat tartózkodó vokssal, nagy többséggel vetették el a tervezetet, miként 2015 novemberében a szenátusban is nagy szavazattöbbséggel, három támogató és hét tartózkodó szavazat mellett bukott el a törvénykezdeményezés.

Bogdan Diaconu zsebpártjára — Egységes Románia Párt — a választók mintegy három százaléka szavazott a tavaly decemberi parlamenti választásokon, így a nacionalista párt nem jutott parlamenti képviselethez.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.