2017. február 9., csütörtök

Mi volt a baj Kelemen Hunor parlamenti beszédével?

A Liviu „bullshit” Dragnea által távvezérelt Grindeanu-bábkormány elleni bizalmatlansági indítvány szerdai vitáján az RMDSZ elnöke átütő beszédet mondott.


Kelemen Hunor, bizalmatlansági indítvány, RMDSZ, PSD-ALDE, Grindeanu-kormány, romániai magyarság, OUG 13,
Kelemen Hunor — Forrás: YouTube
Míg az előtte és utána felszólaló szónokok ízetlen személyeskedésekkel fűszerezték felszólalásaikat, addig Kelemen Hunor húzott egy váratlant: mérhetetlen eleganciával kőkeményen kiosztott mindenkit, jobbról balra, és vissza, de...

Romániában nincs jogállam, nincs jogbiztonság, a hatalmi ágak szétválasztása „egy rossz vicc, egy groteszk fikció”, a kormány nem kormányoz, a parlament kirakatintézmény, az alkotmánybíróság dettó, az igazságszolgáltatás nem működik, a vádhatóságok és a titkosszolgálatok leggyakoribb ismérve a túlkapás, az egész országot cakompakk láthatatlan, háttérerők irányítják — vázolta az ország kórképét Kelemen a törvényhozás templomának pódiumán.Összességében egy jól megírt és felépített, összeszedett, de negatív beszéd volt, abban az értelemben, hogy arra helyezte a hangsúlyt, hogy mi nem működik (semmi). Furamód ebben rejlik a megoldás nyitja is: amennyiben felismerjük, hogy mi az, amit rosszul tettünk (és teszünk), akkor már félúton vagyunk a megoldás felé. Feltéve, ha el akarunk jutni odáig. (Mi igen, de vajon a politikusok is?)

Kelemen Hunor lényegesebben erősebb beszédet mondott a primitív balkanizmusban dagonyázó kollégáinál. Valahogy mégsem volt kerek. Valami hiányzott belőle. Valami „apróság”, amit önkritikának hívunk. A beszéd még nyomokban sem tartalmazott utalást arra, hogy ezért az állapotért az RMDSZ is felelős. A szövetség szenátorai és képviselői az 1989-es rendszerváltás óta ott vannak a parlamentben, voltak ellenzékben és többször részt vettek a kormányzásban (államtitkári pozíciótól a miniszterelnök-helyettesi tisztségig), benne voltak a különböző bizottságokban, ültek állami tulajdonú vállalatok igazgatói székeiben, valamint tanácsaiban, és még hosszan sorolhatnánk.

Összefoglalva a fent leírtakat és plasztikusan fogalmazva: Kelemen Hunor jól tette, hogy nevén nevezte a dolgokat, jól tette, hogy kimondta a hosszú éveken keresztül elhallgatott igazságokat, jól tette, hogy a kollégái orra alá dörgölte a szennyest, csakhogy mindeközben nem vette észre a fától az erdőt, azt a cseppet sem elhanyagolható tényt, hogy az RMDSZ is bábáskodott a rendszer születésénél, az RMDSZ is nagyban hozzájárult a rendszer diszfunkcionálissá tételéhez, most pedig, amikor rádöbbent, hogy nem lehet visszalapátolni a szart a lóba (ki hitte volna...), megpróbálja rákenni a többiekre.
Kerekes Gyula

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.