2017. február 6., hétfő

Liviu Dragnea és kormánya jóvátehetetlenül eljátszotta a hitelét

A hétfői bukaresti lapokban megjelent véleménycikkek többsége szerint a büntető törvénykönyv korrupcióellenes szigorának enyhítésére tett kísérletével a Grindeanu-kormány eljátszotta hitelét.


sajtószemle, Grindeanu-kormány, Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea, PSD-ALDE, OUG 13
Fotó: Vadim Ghirda/AP/MTI
A példátlan számban utcára vonult tüntetők most már nem elégszenek meg a vitatott rendelet visszavonásával, a tiltakozási hullám nem fog elülni, amíg a Grindeanu-kormányt nem váltják le.

Az Adevărulban Mircea Morariu úgy véli, indokolt a tüntetéssorozat folytatása, mert az SZDP-ALDE koalíció semmi jelét nem adta annak, hogy letett volna „a párt körül rajzó bűnözők” tisztára mosásáról.
Milyen garanciánk van arra, hogy a kormány nem fogja ugyanilyen erkölcstelen, csaló, hazug és groteszk módon folytatni tevékenységét?” — tette fel a kérdést a szerző, aki szerint a Grindeanu-kabinet jóvátehetetlenül kompromittálta magát.
Traian Ungureanu ugyancsak az Adevărul hasábjain kifejti: Románia zsákutcába került, pedig mindenki tudta, hogy a 28 éve „visszaeső SZDP, ha egyedül marad hatalmon, veszélyesebb, mint egy kannibál dada”. Szerinte az a sok ember, aki most utcára vonult ellene, megtakaríthatta volna ezt a dühöt és tehetetlenséget, ha vette volna a fáradságot, és decemberben elmegy szavazni.

Szintén az Adevărul közölte Andrei Pleșu „Nincsenek politikusaink, nincsenek pártjaink” című írását, amelyben azt állítja:
Románia legnagyobb problémája az, hogy politikustársadalma jórészt korrupt, faragatlan, felelőtlen, öntelt és buta emberekből áll.”
A szerző úgy véli, Liviu Dragnea normális körülmények között legfeljebb egy ravasz kaszinótulajdonos lehetne, nem pedig a legnagyobb kormánypárt és az egész ország vezetője, de az ellenzéki pártokban sem jobb a helyzet, így bármennyire is reményteli a civil öntudat újjáéledése, nincs kivel helyettesíteni a hitelvesztett politikusokat.

Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
 ____________________________________ mágneses építőkockák

A România Liberă vezércikkében Răzvan Chiruță úgy vélekedik, az SZDP-nek a Grindeanu-kormányt is „hatályon kívül” kell helyeznie mentorával, Liviu Dragneával együtt.


A párt választásokon nyert jogot a kormányzásra, azt felelősségteljesen és átláthatóan folytatnia kell, de meg kell értenie, hogy nyugdíjemelésekre kapott felhatalmazást, nem pedig arra, hogy maffia-stílusú kiváltságokat biztosítson korrupt politikusai számára — írta a lap publicistája.

Szintén a România Liberăban Silviu Sergiu arról ír, hogy miután sikerült megvédeniük az igazságszolgáltatást a politikusok visszaéléseitől, a románoknak most az igazságszolgáltatás túlkapásaitól kell megvédeniük magukat.

Miután az emberek bebiztosítják magukat, hogy az SZDP nem fogja eltörölni a korrupt politikusok bűnlajstromát, valóban rendbe kell tenni a Btk.-t, és azokat a rendelkezéseit is ki kell javítani, amelyek az ügyészség visszaéléseit lehetővé tették, és arra is törvényi garanciák kellenek, hogy a titkosszolgálatok nem avatkoznak be többé az igazságszolgáltatásba — vélekedett a szerző.

A szociálliberális kormánykoalícióhoz közel álló Jurnalul Naționalban Sabina Iosub nem jósol hosszú jövőt az SZDP élén Dragneának, arra hivatkozva, hogy a fegyelmezett és eredményközpontú párt mindig leváltotta azokat a „vezérigazgatókat”, akik hibát hibára halmoznak, és nem képesek „szállítani” az elvárt eredményeket.

A Hotnews.ro portálon Dan Tăpălagă és Cristian Pantazi felhívja a figyelmet arra, hogy nem szabad a válságot tovább nyújtani az előrehozott választások „meggondolatlan erőltetésével”.


Úgy vélekedtek: a Grindeanu-kormány eljátszotta hitelét, hatalmával visszaélve „törvényerőre próbálta emelni a rablást”, ezért mennie kell, de az SZP mint párt a decemberi választásokon aratott nagyarányú győzelmével felhatalmazást nyert a kormányzásra, amelyet szerintük — Grindeanu és Dragnea nélkül — folytatnia kell.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI