2017. február 23., csütörtök

Románia többé nem egy korruptak nélküli korrupt ország

2016-ban nőtt a Korrupcióellenes Ügyészség hatékonysága — jelentette ki csütörtökön Laura Codruţa Kövesi főügyész a DNA tavalyi tevékenységének kiértékelésén.


DNA, Laura Codruța Kövesi, Románia, korrupció, Klaus Iohannis
Klaus Iohannis és Laura Codruţa Kövesi; az évértékelőn az államfő is részt vett — Forrás: presidency.ro
Hemzsegnek Romániában a korrupt politikusok és tisztségviselők: az elmúlt évben 1.270 személy ellen emelt vádat a DNA, és 870 vádlottat ítéltek el jogerősen.

A korrupciós tettek miatt bíróság elé állított személyek között volt:
  • 3 miniszter, hat szenátor,
  • 11 képviselő,
  • több mint 40 polgármester,
  • 16 bíró és
  • több mint 20 állami-vállalatigazgató.
A vádemelések több mint egynegyede hivatali visszaélés miatt történt, ezekben az ügyekben több mint 260 millió eurós kár keletkezett..

Jogerős ítélet tavaly, többek között egy európai parlamenti képviselő, hét parlamenti képviselő, egy szenátor, egy miniszter, öt megyei tanácselnök és 28 polgármester ügyében.

A főügyész elmondta, 2016-ban 667 millió euró értékben zárolt javakat a DNA, ez az összeg 72%-kal nagyobb a 2015-ben jegyzettnél.

2016-ban a jogerős bírósági ítéletek alapján 226 millió euró értékben szereztek vissza vagy koboztak el bűncselekményekből származó javakat.

Kövesi beszédében kiemelte: a felmentések aránya továbbra is 10 százalék, ami alacsonyabb az európai uniós átlagnál. Szerinte ez azt mutatja, hogy a román igazságszolgáltatás működőképes. Ugyanakkor a törvények stabilitásának fontosságára is felhívta a figyelmet, mert e nélkül nem lehet hatékonyan küzdeni a korrupció ellen.

Úgy vélte, 2016 tele volt kihívásokkal a vádhatóság számára, az ügyészeket ugyanis számos támadás érte annak ellenére, hogy a statisztikák azt mutatják: hatékony a DNA tevékenysége. 

Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
 ____________________________________ mágneses építőkockák
vhegy/Agerpres/MTI