2017. február 16., csütörtök

Ezt tehetjük közlekedési baleset után, ha a biztosító nem végzi el időben a kárfelmérést

Ha a biztosító a törvény által meghatározott öt munkanapon belül nem méri fel a baleset során keletkezett károkat, a kötelező biztosítással (RCA) rendelkező károsultak megjavíttathatják gépkocsijukat.


közlekedési baleset, RCA, gépjármű-biztosítás, autójavítás, RAR
Képünk illusztráció — Fotó: Krizsán Csaba/MTI
A sokakat érintő ügyben a Független Autószervizek Egyesülete közleményben adott tájékoztatást.
Abban a jelenleg gyakran előforduló helyzetben, hogy a biztosító nem végzi el a kárfelmérést a törvény által megszabott, a bejelentéstől számított öt munkanapon belül, a károsult megjavíttathatja a gépkocsit a kárfelmérés előtt. Ebben az esetben azonban nem árt, ha egy szakértő rögzíti a kárt és felveszi a kárrendezéshez szükséges egyéb adatokat” — mutat rá a közlemény.
A biztosító akkor is köteles a kárfelvételre, ha nincs szerződéses viszonyban a szervizzel.

A károsult kárpótlásra jogosult abban az esetben is, ha megjavíttatta gépkocsiját, mielőtt a biztosító elvégezte volna a kárfelmérést, hogyha az iratokból kitűnnek a baleset bekövetkeztének körülményei, a baleset okai és a kár értéke.

Az RCA tulajdonos, a kárszakértő esetleges „kitartó ösztönzése” ellenére, a Gépjármű-nyilvántartó Hivatal (RAR) engedélyével rendelkező bármelyik szervizben megjavíttathatja járművét.

Mi több, azok a biztosítottak, akik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításukat 2016. szeptember 19-e után kötötték, jogosultak arra, hogy a javítás ideje alatt, a biztosító terhére, a kárt szenvedett gépkocsival azonos, vagy alacsonyabb kategóriájú gépkocsit béreljenek.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres