2017. február 1., szerda

Iohannis elbeszélgetett (a nép) Dragnea ügyvédjével

Klaus Iohannis államfő szerint a Nép Ügyvédjének igenis módjában áll alkotmányossági kifogást emelni a Btk.-t módosító sürgősségi kormányrendelet ellen, ugyanis erre 2013 óta van precedens. 


büntető törvénykönyv, btk, Románia, ombudsman, Klaus Iohannis, Victor Ciorbea,
Victor Ciorbea és Klaus Iohannis — Forrás: presidency.ro
Victor Ciorbea, a Nép Ügyvédje korábban azt nyilatkozta a sajtóban: csak azután léphet az ügyben, miután érvénybe lép a rendelet.

Iohannis a Ciorbeával folytatott megbeszélést követően elmondta: 2013. október 9-én az akkori Nép Ügyvédje megtámadott az Alkotmánybíróságon egy olyan sürgősségi kormányrendeletet, amely csak 2013. október 25-én lépett volna hatályba, az Alkotmánybíróság pedig helyt adott a kifogásnak.
Van tehát precedens arra, hogy az ombudsman megtámad az Alkotmánybíróságon egy olyan rendeletet, amely még nem lépett érvénybe, így a büntetőjogot módosító, kedd este elfogadott sürgősségi kormányrendelet ellen is alkotmányossági kifogást emelhet —magyarázta Iohannis.

Ne csak nézz, láss is!


Az államfő kifejezte reményét, hogy Ciorbea észreveszi, hogy az ország fel van háborodva, és mielőbb meghozza a helyes döntést, és alkotmányossági kifogást emel a rendelet ellen.
Romániában támadást intéztek a jogállamiság ellen, rendet kell teremteni” — szögezte le Iohannis.
Victor Ciorbea kijelentette, meg fogja vizsgálni az államfő érveit, és a lehető legrövidebb időn belül meghozza a döntést azzal kapcsolatban, hogy megtámadja-e az Alkotmánybíróságon a büntetőjogot módosító kormányrendeletet.

A bírák szakmai szervezete ezt a lépést már megtette


Az alkotmánybíróságnál panaszolja be a kormányt a Legfelső Bírói Tanács; a bírák szakmai szervezete az igazságszolgáltatás és a kormány közti alkotmányos jellegű jogi konfliktus feloldását kéri a taláros testülettől.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres