2017. február 1., szerda

Klaus Iohannis durván nekiment a kormánynak

Megengedhetetlen az, amit a kormány tett — mondta szerdán Klaus Iohannis államfő a kabinet által előző este elfogadott, a büntetőjogot módosító sürgősségi rendeletre utalva.


btk, büntető törvénykönyv, Klaus Iohannis, Grindeanu-kormány, közkegyelem, CSM,
Klaus Iohannis a a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács rendkívüli ülése — Forrás: presidency.ro
Kedd esti ülésén a Sorin Grindeanu vezette kormány sürgősségi rendelettel módosította a Büntető törvénykönyvet és a Büntetőjogi perrendtartási törvénykönyvet.

Emellett törvénytervezetet fogadott el a kabinet bizonyos bűncselekményekért kirótt büntetések, valamint a szabadságvesztéssel járó nevelő jellegű intézkedések közkegyelemben részesítéséről.
Ez megengedhetetlen, csúfot űz a kormány belőlünk, amikor az éj leple alatt, a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács jóváhagyása nélkül hoz sürgősségi rendeletet olyan érzékeny témákban, mint a Büntető törvénykönyv és a Bűnügyi perrendtartás. Ezt nem tolerálhatjuk — mondta az elnök a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ülése előtt.


Iohannis állásfoglalást vár a Nép Ügyvédjétől a kormány legutóbbi döntéseivel kapcsolatban.


Meglátogatom ma. Régóta nem láttam. Nem mintha hiányozna, de úgy vélem, személyesen kell közölnöm vele, hogy mindannyian várjuk az állásfoglalását” — mondta az államfő a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács ülésén.

Az elnök abbéli meggyőződésének is hangot adott, hogy első lépésként alkotmányossági kifogást kell emelni a büntetőjog módosítását előíró sürgősségi kormányrendelet ellen.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres