2017. február 7., kedd

Lehengerlő beszédet tartott a parlamentben Iohannis

A román államfő a Szociáldemokrata Pártot tette felelőssé az országban kialakult válságért, és az SZDP-től vár megoldást — jelentette ki az elnök a parlamenthez intézett beszédében kedden.


btk.-módosítás, Călin Popescu Tăriceanu, Klaus Iohannis, közkegyelem, Liviu Dragnea, OUG 13, PSD-ALDE, RMDSZ, román parlament
Klaus Iohannis: Ne űzzenek csúfot Romániából! — Forrás: presidency.ro
Klaus Iohannis úgy értékelte, hogy az ország válságban van, több százezer ember tüntet, a nemzet elégedetlen.

Az elnök szerint az SZDP decemberi választási sikere után furcsa „kamikaze-stratégiával” frontális összeütközésbe került a társadalom jelentős részével. Iohannis szerint joggal háborította fel a tüntetőket az, hogy választási győzelme után az SZDP az ország érdekeivel szemben „fontosabbnak tartotta néhány korrupt politikus érdekeit”.
A kialakult helyzetben a vitatott rendelet hatálytalanítása és egy miniszter kínkeserves leváltása kevés, előrehozott választások kiírása pedig túl sok” — jelentette ki az államfő.
Tagadta, hogy ne ismerné el a választások eredményét, és a legitim kormány megdöntésének szándéka vezérelné. Hozzátette: az SZDP-nek, miután megnyerte a választásokat, kormányoznia kell, de nem „akárhogy”.
Romániának erős kormányra van szüksége, nem olyanra, amely félénken végrehajtja a párttól érkező parancsokat. Olyan kormányra, amely átláthatóan, hitelesen, nappal dolgozik, nem titokban, éjszaka” — jelentette ki az államfő.
Felszólította a kormánytöbbséget, hogy tartsa be ígéreteit, amelyekkel megnyerte a választásokat, ne sodorja veszélybe Románia felfelé ívelő gazdasági mutatóit, ne okozzon csalódást Románia külföldi partnereinek.

Ha az SZDP nem oldja meg sürgősen a helyzetet, maga kezdeményez konzultációkat a lehetséges megoldások feltérképezésére” — jelentette be az államfő.
A románságnak választania kell, hogy egy erős, virágzó, független igazságszolgáltatással rendelkező jogállamot akar-e, erős parlamenttel, hatékony kormánnyal, vagy egy megvetett, gyenge nemzet akar-e lenni, amely mindent kockára tesz, hogy néhány bajba jutott politikust megmentsen. Vajon megéri Romániát feláldozni néhány politikusért?” — tette fel a kérdést az államfő, rámutatva, ezért döntött úgy, hogy népszavazást ír ki a korrupcióellenes harc folytatásáról.
Iohannis csodálatosnak nevezte azt a pillanatot, amikor a kormány székháza előtt tüntető százezrek telefonjukkal világítva „visszahozták a fényt az utcára, mikor a politikusok megpróbálták a demokráciát sötét folyosókba vezetni”, és felhívta a figyelmet arra, hogy a demokrácia sohasem magától értetődő, azt „naponta meg kell védeni” ahhoz, hogy életben maradjon.

btk.-módosítás, Călin Popescu Tăriceanu, Klaus Iohannis, közkegyelem, Liviu Dragnea, OUG 13, PSD-ALDE, RMDSZ, román parlament
A reménység fényei —Fotó: Andrei Pungovschi/AFP

Klaus Iohannis gratulált azoknak a szülőknek, akik egy valódi „demokrácialeckére” kivitték gyerekeiket a kormányszékház előtti térre tüntetni.

Tartsuk életben a demokráciát és tisztán az országot — szó szerint és átvitt értelemben is — az utánunk jövő nemzedékek számára” — zárta beszédét Iohannis.
Az SZDP és az ALDE honatyái sértésként értékelték a elnök beszédét, és hangoskodások közepette kivonultak a teremből, amikor Iohannis a pártot tette felelőssé a válságért.Sorin Grindeanu és a kabinet tagjai nem vettek részt a parlament ülésén, a kormányfő elmondása szerint azért, mert nem kaptak meghívót a kétkamarás parlament házelnökeitől.

Az egy hónapja beiktatott Grindeanu-kormány ellen az ellenzék bizalmatlansági indítványt terjesztett be, amelyről szerdán szavaz a bukaresti törvényhozás. Az RMDSZ ezzel kapcsolatos álláspontjáról ITT olvashatnak bővebben.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI