2017. február 17., péntek

Kipurcanni látszik a kormányellenes tüntetés

Péntek este Bukarestben és az ország több nagyvárosában tüntettek a kormányellenes demonstráció-sorozat 18. napján, a Grindeanu-kabinet lemondását követelve.


tüntetések Romániában, OUG 13, Grindeanu-kormány, btk.-módosítás, korrupció, Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu,
Fotó: Baranyi Ildikó/MTI
Bukarestben mintegy 600, Kolozsváron 100, Temesváron 60, Nagyváradon 25 tüntető gyűlt össze; a tüntetések este tíz óra körül, incidensek nélkül értek véget.

A fővárosi tüntetés résztvevői román nemzeti zászlókat, valamint az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió zászlaját lobogtatták, elénekelték a román himnuszt, és perceken keresztül skandálták: „Lemondani! Lemondani!”

A kezükben tartott táblákon olyan feliratokat lehetett olvasni, mint „A korrupció öl”, „Kérjük, követeljük, felszólítunk: Ne lopjatok többet!”, „Európai Romániát akarunk”.

Nagyváradon a demonstrálók egy, a kormány lemondását követelő dokumentumot nyújtottak be a prefektúránál, amelyet a tüntetések két szervezője, Sebastian Duma és Cristian Clăpan írt alá.

Duma kifejtette, naivitás lenne azt hinni, hogy Dragnea és Tăriceanu „lemondtak arról a tervükről, hogy megússzák a börtönbüntetést, illetve a lehetséges ítéletet”. Hozzátette: vasárnapra nagyszabású tüntetést szerveznek, amelyen a Temesvárról induló 2017 Kiáltványhoz gyűjtenek majd aláírásokat.

Kolozsváron este 7 óráig körülbelül 100 személy gyűlt össze a Főtéren, a tiltakozók végigvonultak a belvároson, kormány- és SZDP-ellenes jelszavakat skandálva.

Temesváron mintegy 60 személy tiltakozott; a szervezők tájékoztatása szerint vasárnapra ismét nagyobb tüntető tömeget várnak.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/Agerpres