2017. február 6., hétfő

Az RMDSZ nem bontja fel a kormánykoalícióval kötött paktumot

Jelen pillanatban nem lenne bölcs döntés az RMDSZ részéről felbontani a Szociáldemokrata Párttal és a Liberálisok és Demokraták Szövetségével kötött parlamenti együttműködési megállapodást, de nem kizárt, hogy erre sor kerül a jövőben — nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Kelemen Hunor.


PSD-ALDE, RMDSZ, Kelemen Hunor,
Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), Liviu Dragnea (SZDP), Kelemen Hunor és Daniel Constantin (ALDE) aláírják a megállapodást — Fotó: Gábor Lajos/RMDSZ
A szövetségi elnök rámutatott, alig kezdődött el a parlamenti ülésszak, nem telt el elegendő idő ahhoz, hogy el lehessen dönteni, működik-e ez a megállapodás vagy sem.
Eleve arról volt szó, hogy a parlamenti ülésszakok végén — ez esetben a tavaszi ülésszak végén — mérleget vonunk, és amennyiben úgy tapasztaljuk, hogy nem működnek a dolgok, fel lehet bontani a paktumot. De nem lenne túl bölcs döntés felmondani egy ilyen együttműködési megállapodást anélkül, hogy egyáltalán megpróbáltuk volna megtölteni tartalommal. Ettől függetlenül nincs kizárva, hogy egyszer mégiscsak sor kerül erre” — magyarázta Kelemen.
A szövetségi elnök rámutatott: a megállapodás értelmében az RMDSZ a koalíció csak azon kezdeményezéseit támogatja, amelyek kapcsán előzetesen egyeztettek vele.
A büntetőjog módosításáról szóló rendeletről nem konzultált a koalíció a szövetséggel, utóbbi pedig nem is értett egyet azzal, elhibázottnak tartotta, és nem támogatta a jogszabályt — mondta Kelemen. 
Hozzátette, ettől függetlenül tudomást szerzett a magyar közösség részéről érkező jelzésekről, amelyek szerint az RMDSZ-nek fel kell mondania az SZDP-ALDE-val kötött paktumot, és próbálja „megérteni az érveléseket”.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres