2017. február 10., péntek

Kelemen Hunor: Az utcán nem lehet törvényt alkotni

Az RMDSZ elnökét az M1 hírcsatorna péntek reggeli műsorában kérdezték a Romániában zajló tüntetésekről, az elmúlt napok romániai eseményeiről és azok hátteréről.


Kelemen Hunor, RMDSZ, Románia, btk.-módosítás, román parlament, román pártok
Kelemen Hunor — Fotó: Baranyi Ildikó/MTI
Kelemen Hunor a műsorban elmondta: jogos az emberek dühe, elégedetlensége, és az elvárás is, hogy tisztességes kormányzás legyen, ugyanakkor megjegyezte „az utcán nem lehet törvényt alkotni”.
A demonstrálók azt kérik, legyen egy tisztességes kormányzás és a közpénzekhez ne nyúljanak, ez egy abszolút tisztességes elvárás, követelés. A politikának ehhez kell igazodnia” — szögezte le.
A politikus szerint a kormánynak be kell látnia, hogy „nem lehet mindenhez sürgősségi kormányrendelettel, buta módon, rejtőzködve hozzányúlni”. Utalt arra, hogy 2009 óta hatszor módosították a kabinetek sürgősségi kormányrendelettel a büntető jogszabályokat, „és mindig baj lett belőle”.

Az RMDSZ elnöke abban látja a kiutat a büntető törvénykönyv módosítása miatt kitört válságból, ha a pártok megállapodást kötnek az alapértékekről, a Btk. módosításának mikéntjéről, és „hogy nem használják a sürgősségi kormányrendeleteket, bárki kormányozzon is Romániában”.

Kelemen Hunor azt valószínűsíti, hogy a jelenlegi tüntetéssorozat a Klaus Iohannis államfő által kiírt népszavazás megtartásáig is eltarthat, amire március végén, április elején kerülhet sor.


Vasárnapra terveznek egy óriási tüntetést Bukarestben, melyre egymillió embert próbálnak mozgósítani.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/M1/vhegy