2017. február 23., csütörtök

Iohannis: a kormány immár visszatérhet a „normális, pozitív munkához”

Az államfő szerint az országos tiltakozási hullámot kiváltó 13-as kormányrendelet parlamenti elvetése nyomán adottak a feltételek a helyzet normalizálásra.


Klaus Iohannis, Grindeanu-kormány, OUG 13, OUG 14, Románia
Klaus Iohannis — Forrás: presidency.ro
Csütörtökön az elnöki palotában letette a hivatali esküt a Grindeanu-kormány négy új minisztere.

Az eskütételi ünnepség alkalmával Iohannis kifejtette: rendkívüli körülmények vezettek ahhoz, hogy "ilyen hamar" — nem egészen két hónappal az új kormány beiktatása után — máris sor kerüljön az első kormányátalakításra, de tudomásul veszi, hogy a kormányfő csapatának erősítése érdekében tartotta szükségesnek a személycseréket.

Megállapította: a parlament elvetette a — tüntetéseket kiváltó — 13-as sorszámú sürgősségi kormányrendeletet, illetve megerősítette az azt hatályon kívül helyező 14-es rendeletet. Bejelentette: pénteken kihirdeti a két jogszabályt, így minden feltétel adott lesz a helyzet normalizálására.

Iohannis utalt a parlamenthez intézett február 7-i beszédére, amikor a kormánytöbbség válságkezelő mozgásteréről szólván azt állította: „a vitatott rendelet hatálytalanítása és egy miniszter kínkeserves leváltása kevés, előrehozott választások kiírása pedig túl sok”. Az elnök most úgy vélekedett: a kabinet immár visszatérhet a „normális, pozitív munkához”, hiszen az ország azt várja, hogy hatékonyan kormányozzon, az ország érdekében.

Az államfő először ütött meg békülékeny hangot a balliberális kormánytöbbséggel szemben azóta, hogy Romániában tüntetéssorozat kezdődött a büntetőjog korrupcióellenes szigorának enyhítése ellen.

Az elnök nem intézett közvetlen felhívást a tüntetőkhöz, akik — szerényebb létszámban — továbbra is naponta a kormány székháza előtt követelik a Grindeanu-kabinet lemondását, azonban értésükre adta, hogy a maga részéről értelmetlennek tekinti a tiltakozás folytatását.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI